Караџић: У Сребреници се десио злочин над заробљеницима који нису починиле ни Српска ни њена војска

ПОНОВИО ДА НИЈЕ БИЛО ГЕНОЦИДА И ДА ЈЕ У АПРИЛУ 1993. СПРЕЧИО ЗАУЗИМАЊЕ СРЕБРЕНИЦЕ БОЈЕЋИ СЕ ЗЛОЧИНА

Радован Караџић

        ПРВИ председник Републике Српске и хашки оптуженик Радован Караџић поновио је да се у Сребреници није догодио геноцид.

        Он је навео да се тамо догодио ужасан злочин над ратним заробљенима, али не и над цивилима, за који су одговорни „отуђени појединци“.

        У интервјуу за РТРС, који ће у целости бити емитован вечерас, Караџић каже да се његова одбрана снажно противи тезама о било каквом геноциду у Сребреници, зато што то недело није починила држава, нити регуларне јединице, већ неколико отуђених личности, које су се све држале у тајности.

        Један сведок је, како наводи, у Хагу сведочио да су он и неколико његових саучесника то чували као тајну, чак и од непосредног команданта. Без обзира на ову чињеницу, у Сребреници се, како тврди, десио ужасан злочин над ратним заробљеницима, али не и над цивилима.

        „Не може бити никаквог оправдања за то што се десило, али све треба расветлити и разумети. То је нешто што су само наши ондашњи непријатељи могли да пожеле да се деси. Ниједан нормалан Србин не би желео да се нешто такво почини у име српске стране, и свакако то није учињено од стране нормалне памети“, рекао је Караџић, пренео је портал РТРС.

        Караџић је открио да је у априлу 1993. године зауставио Војску Републике Српске да уђе у Сребреницу, јер се плашио да се нешто слично може десити, због 3.500 српских цивилних жртава најокрутнијих злочина које је починила 28. дивизија Армије РБиХ.

        Први председник Српске је говорио и о злочинима које су Муслимани у Сарајеву приписивали Србима, својој жалби на првостепену пресуду, писму које упутио Савету безбједности УН-а, својим најзначајнијом достигнућима у ратном и поратном периоду, разлозима смрти хашких оптуженика, како данас гледа на Републику Српску и шта мисли о покушају укидања Дана Републике Српске.

        Првостепеном пресудом хашког трибунала Караџић је осуђен на 40 година због ратног злочина, а његова одбране је уложила жалбу.

        РТРС -Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари