Караџић: Исламска држава користи неке одлуке Хашког трибунала за претње Србима и Хрватима у БиХ

ОЦЕНИО ДА СУ ОДНОСИ У РЕГИОНУ ГОРИ НЕГО УОЧИ РАТА И ДА МОЖЕ ДОЋИ ДО ТРАГЕДИЈЕ

         ПРВИ председник Републике Српске Радован Караџић изјавио је данас на статусној конференцији да Исламска држава користи неке одлуке Хашког трибунала да би претила Србима и Хрватима у БиХ.

         „Ситуација у региону је гора него пре рата. Неке одлуке овог суда служе Исламској држави као разлог за претње хришћанској већини у БиХ”, рекао је Караџић.

         Он сматра да је то последица дужине жалбеног поступка који се против њега води пред Механизмом за међународне кривичне судове, правним наследником Хашког трибунала, преноси Н1.

         Караџић је рекао да је забринут због дужине трајања поступка и времена када се очекује одлука.

         „Забринут сам и ради личне и породичне ситуације и ради ситуације у региону где су односи погоршани. Чак се и Исламска држава усудила да прети Србима и Хрватима и може доћи до трагедије”, рекао је Караџић.

         Председавајући судија, Теодор Мерон, рекао је да жалбени поступак касни због захтева Караџића и Тужилаштва да добију више времена за припрему жалби.

         „Кашњење од девет месеци представља додатно време које смо дали вама и тужиоцима да бисмо вам омогућили да учините жалбу најбољом могућом”, рекао је Мерон, који је и председник Механизма.

         Трибунал је прошле године првостепено осудио Караџића на 40 година затвора, прогласивши га кривим за геноцид у Сребреници и злочине против човјечности над муслиманима и Хрватима током рата у БиХ.

         Караџић је жалбом тражио да буде ослобођен, а тужиоци да му буде изречена максимална, доживотна затворска казна.

         (Срна)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари