Караџић: Био сам подвргнут политичком процесу чији је циљ био да потврди демонизацију српског народа

ПРВИ ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ ПОДНЕО ЖАЛБУ НА ХАШКУ ПРЕСУДУ КОЈОМ ЈЕ ОСУЂЕН НА 40 ГОДИНА ЗАТВОРА

Бранилац Горан Петронијевић и др Радован Караџић

  • Његов бранилац Питер РОБИНСОН у образложењу оценио да „суђење није било поштено јер су га водиле судије које не знају ништа о региону, његовој култури, језицима, историји“

        БИВШИ председник Републике Српске Радован Караџић званично је данас уложио жалбу на пресуду Хашког трибунала који га је неправоснажно осудио на 40 година затвора због геноцида и злочина против човечности над несрбима током рата у Босни и Херцеговини (БиХ).

        У документу у који је имала увид агенција Франс прес, Караџић је навео 50 основа за жалбу. Он тврди да је био подвргнут „политичком процесу чији је циљ био да потврди демонизацију српског народа у Босни и њега лично“, навео је његов адвокат Питер Робинсон у саопштењу.

        Трибунал је Караџића (70) 24. марта осудио на 40 година затвора, прогласивши га кривим за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95. Караџић је пресудом ослобођен кривице по тачки оптужнице за геноцид над Муслиманима и Хрватима у још седам босанских општина.

        Караџић је одмах по изрицању пресуде најавио да ће уложити жалбу, а потом два пута тражио продужетак рока због обимности и сложености пресуде која има 2.605 страница. Према речима његовог браниоца Робинсона, „суђење није било поштено јер су га водиле судије које не знају ништа о региону, његовој култури, језицима, историји“.

        Караџић, који је дуго био један од најтраженијих хашких бегунаца, ухапшен је 2008, суђење му је почело 2009. а завршено је 2014. после 497 дана саслушања и 586 сведока.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари