Градња аеродрома Требиње почиње наредног пролећа – завршетак 2023.

ДОГОВОР У БАЊАЛУЦИ О „ПОДЕЛИ ЗАДАТАКА“, ГРАДЊИ ПРИСТУПНИХ ПУТЕВА И ИНФРАСТУКТУРЕ

* Милорад ДОДИК: Разговарали смо о расподели обавеза и дужности, упознали се са процедурама које је неопходно провести. Рок до када пројекат треба да буде завршен је 2023. година и зато се бавимо оперативним питањима да не би било застоја

* Директор „Аеродрома Србије“ Михајло ЗДРАВКОВИЋ: У току су израда зонинг плана и истражни радови на терену, што могу да виде људи који живе на том подручју. Надамо се да ће пројекат ићи оном динамиком коју смо договорили и да ћемо већ на пролеће, са почетком грађевинске сезоне, ући у радове

* Градоначелник Требиња Мирко ЋУРИЋ: Град ће максимално дати подршку овом пројекту, јер сматрамо да је и те како значајан, да је историјски не само за Требиње него за целу Српску. Ми смо спремни да донесемо све неопходне акте, изађемо у сусрет кад је реч о таксама, јер је то пројект од стратешког значаја

__________________________________________________

       У БAЊАЛУЦИ је одржан радни састанак на коме је финализован договор о изградњи аеродрома Требиње, односно приступних путева и инфраструктуре, јавио је РТРС .

       Радном састанку присуствовао је и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

       На састанку је договорено да на пролеће почну радови, а распоређене су и дужности.

       Додик је истакао да је охрабрен настојањима Владе Србије и Јавног предузећа „Аеродроми Србије“ да се процедура изградње убрзава.

       - Разговарали смо о расподели обавеза и дужности, упознали се са процедурама које је неопходно провести. Рок до када пројекат треба да буде завршен је 2023. година и зато се бавимо оперативним питањима да не би било застоја - рекао је Додик новинарима након састанка у згради Владе Српске.

       Према његовим речима, постоји заједнички оптимизам и настојање Републике Српске и Србије да се ефикасно ради на изградњи аеродрома у Требињу.

       Додик је истакао да је од посебног значаја што постоји значајна синергија свих институција у Републици Српској, те жеља и воља Владе Србије да буде у овом пројекту.

       Директор „Аеродрома Србије“ Михајло Здравковић истакао је да ово јавно предузеће заједно са надлежним Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре наставља рад на градњи аеродрома у Требињу.

       - Реч је о комплексном пројекту, који захтева укључивање свих надлежних институција, због чега смо захвални српском члану Председништва који је организовао састанак на којем смо разјаснили све детаље о даљем току изградње - рекао је Здравковић.

       Он је додао да су у току израда зонинг плана и истражни радови на терену, што могу да виде људи који живе на том подручју.

       - Надамо се да ће пројекат ићи оном динамиком коју смо договорили и да ћемо већ на пролеће, са почетком грађевинске сезоне, ући у радове - нагласио је Здравковић.

       Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић напоменуо је после састанка да је аеродором у Требињу капиталан пројекат за Републику Српску, те да ће на наредној сједници Владе бити одлука о преносу права на управљање и изградњу аеродрома на предузеће „Аеродром Требиње“.

       Министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић навео је да су састанку присуствовали представници свих надлежних институција, са свих нивоа власти.

       - Пројекат је изузетно комплексан, а данас је практично постигнут договор о свим питањима, подељени су задаци, и на нама је да радимо - изјавио је Митровић.

       Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да у овом пројекту сви максимално треба да узму учешће, од локалних заједница, до републичких институција.

       - Град Требиње ће максимално дати подршку овом пројекту, јер сматрамо да је и те како значајан, да је историјски не само за Требиње него за целу Српску. Ми смо спремни да донесемо све неопходне акте, изађемо у сусрет кад је реч о таксама, јер је то пројект од стратешког значаја - рекао је Ћурић.

       Он је захвалио Србији и председнику Александру Вучићу, који је, како је навео, изразио жељу да се аеродром гради управо у Требињу. „Надам се да ће то бити пројекат на понос свих нас и подстрек да људи остају у Требињу и Херцеговини“, навео је Ћурић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари