Готемелер: NATO прихвата опредељење Србије да буде војно неутрална

У БЕОГРАДУ СА ВУЧИЋЕМ РАЗГОВАРАЛА О „ПОЛИТИЧКОМ ДИЈАЛОГУ“

И „ОБЛИЦИМА ПРАКТИЧНЕ САРАДЊЕ“

Готемелер у Београду

  • Роуз ГОТЕМЕЛЕР је у западној војној алијанси важнија од Јенса Столтенберга чија је заменица. Вашингтон диригује у NATO и преко њега и преко ње
  • Вучић јој рекао да је изузетно важно да NATO и даље спроводи принципијелан и статусно неутралан однос према Косову. Нагласио да је за Србију NATO неизоставан фактор регионалне стабилности, а Кфор веома важан фактор безбедности и опстанка српске заједнице на Косову, као и очувања српског културног и историјског наслеђа

        NATO прихвата опредељење Србије да буде војно неутрална, у томе не види ништа спорно и то не представља препреку развоју сарадње са Србијом у бројним областима, изјавила је данас заменица генералног секретара NATO Роуз Готемелер у разговору са председником Србије Александром Вучићем.

        Прес служба председника је саопштила да су Вучић и Готемелер данас у Београду разговарали о политичком дијалогу, облицима практичне сарадње и предстојећем сусрету Вучића и генералног секретара NATO Јенса Столтенберга.

        Вучић је рекао да је сарадња Србије и NATO умногоме унапређена и да је повећано узајамно поверење.

        Поновио је да је Србија војно неутрална земља, без намера да тај статус мења, али да је чврсто опредељена да сарађује са Алијансом у оквиру програма Партнерство за мир, са циљем очувања трајног мира и безбедности у региону.

        „Током протеклих 11 година учешћа у програму Партнерство за мир, Србија је остварила значајну сарадњу са државама чланицама NATO и партнерским државама, примењујући најбоља искуства и стандарде у модернизацији и јачању својих оружаних снага и одбрамбених капацитета“, додао је Вучић.

        Вучић је рекао да је изузетно важно да NATO и даље спроводи принципијелан и статусно неутралан однос према Косову.

        Он је рекао да је за Србију NATO неизоставан фактор регионалне стабилности, а Кфор веома важан фактор безбедности и опстанка српске заједнице на Косову, као и очувања српског културног и историјског наслеђа.

        Тема разговора била је и реализација иницијативе за коришћење повереничког фонда за деминирање и уништавање касетних бомби у Србији, који ће бити реализован уз помоћ холандске Владе.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари