Господине Николићу, желите ли Србију у којој ће и ваши ставови о Сребреници бити инкриминисани?

АПЕЛ ПРЕДСЕДНИКУ СРБИЈЕ ДА НЕ ПОТПИШЕ РЕПРЕСИВНИ ЗАКОН О „НЕГИРАЊУ ГЕНОЦИДА“

Томислав Николић

  • Обавештавамо вас да новоусвојени члан 387 (5) Казненог закона укида право грађана на слободу савести и јавног изражавања које им уставне одредбе јемче, конкретно чланови 18. и 43. највишег закона ове земље. За коришћење слобода које су загарантоване наведеним одредбама Устава, законска регулатива коју је усвојила Народна Скупштина грађанима прети затворском казном између шест месеци и пет година“
  • „Господине Николићу, да ли ви - који сте и сами у бројним приликама изразили сумњу у наводни „геноцид у Сребреници“ - желите да будете председник у држави у којој ће и ваши лични ставови бити - инкриминисани? Када и ако ви престанете да будете председник Србије и да уживате имунитет који вас тренутно штити, да ли сте свесни чињенице да и ви можете постати предмет кривичног гоњења уколико ставите свој потпис на нови члан 387 (5) Казненог закона, који је Народна Скупштина усвојила?“

        АПЕЛ Томиславу Николићу да не потпише измене у законима Србије којима се криминализује критички однос према „геноциду у Сребреници“ и ограничавају Уставом Србије гарантоване слободе - потписало је већ више угледних Срба из земље и света, као и јавних личности из света.

        Апел је иницирао Историјски пројекат Сребреница, а његов пуни текст гласи:

        „Господине Николићу,

        На вашем столу ће се ускоро наћи један репресиван, дискриминаторски текст члана 387 (5) Казненог закона Србије који је пре неки дан изгласала заблудела Народна Скупштина. Ви сте највиши јавни функционер чија је уставна обавеза да надгледа доследно и ефикасно спровођење закона и да реагује у случајевима кршења или неспровођења.

        Највиши од тих закона који би требало да вас руководи у вашем раду је Устав Србије.

        Обавештавамо вас да новоусвојени члан 387 (5) Казненог закона укида право грађана на слободу савести и јавног изражавања које им уставне одредбе јемче, конкретно чланови 18. и 43. највишег закона ове земље. За коришћење слобода које су загарантоване наведеним одредбама Устава, законска регулатива коју је усвојила Народна Скупштина грађанима прети затворском казном између шест месеци и пет година.

        Господине Николићу, да ли ви - који сте и сами у бројним приликама изразили сумњу у наводни „геноцид у Сребреници“ - желите да будете председник у држави у којој ће и ваши лични ставови бити - инкриминисани? Када и ако ви престанете да будете председник Србије и да уживате имунитет који вас тренутно штити, да ли сте свесни чињенице да и ви можете постати предмет кривичног гоњења уколико ставите свој потпис на нови члан 387 (5) Казненог закона, који је Народна Скупштина усвојила?

        Али далеко важније од тога је начелно питање: желите ли да будете председник у земљи где је озакоњено кршење не само властитог Устава, него и истозначних чланова 9. и 10. „Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода“, једине релевантне међународне обавезе коју је Србија по овом питању потписала и за чије уредно спровођење сте, као председник, ви такође задужени?

        Господине, ми се слажемо са ставовима које сте у објективнијим тренуцима ваше јавне делатности вишекратно заузимали, да је наводни „геноцид у Сребреници“ политичка конструкција без упоришта у доказивим чињеницама и да су пресуде Хашког трибунала и слично конституисаних судова у вези са тиме без правног и моралног дејства. Осим ако сте у међувремену дошли до нама непознатих доказа који указују на супротне закључке, апелујемо на вас да извршите своју уставну дужност, испоштујете право грађана на слободу савести и јавног изражавања и останете доследни сопственом становишту и да одбијете да потпишете нови члан 387 (5) Казненог закона и тиме спречите његово објављивање у „Службеном гласнику“ и ступање на снагу.“

        Потписници апела:

 
        Стефан Каргановић, председник Историјског пројекта Сребреница
        Срђан Крунић, Србија
        Небојша Малић, Сједињене Америчке Државе
        Предраг Витковић, Холандија
        Слободан Млинаревић, Србија
        Младен Продан, Осло
        Радомир Батуран, Канада
        Слободан Аћимовић, Холандија
        Љубиша Гвоић, Србија              
        Александар Павић, Србија
        проф. Србољуб Живановић, Велика Британија
        др Војин Јоксимовић, Сједињене Америчке Државе
        Биљана Ђоровић, Србија
        Звонко Ђоровић, Србија
        Ђорђе Ђоровић, Србија
        Божица Живковић-Раилић, председница „Удружења жена жртава рата Републике Српске“, Република Српска
        Дејан Шулкић, народни посланик, Србија
        Горан Митровић, Швајцарска
        Мирјана Бобар, Србија
        Љиљана Продан, Република Српска
        Јелена Иванишевић Пауновић, Шведска
        Драган Милашиновић, Србија
        Dr. Anna Filimonova, Russia
        Dr. Diana Johnstone, France
        George Szamuely, USA
        Julia Gorin, USA
        Dr. Marcus Papadopoulos, United Kingdom
        Jonathan Rooper, United Kingdom
        Prof. Francis Feeley, France
        Christopher Black, barrister, Canada
        Prof. Edward Herman, USA
        Andy Wilcoxson, USA
        Michael G. Papich, USA
        Nemanja Dzordeski, USA
        Prof. Dr. Pirkko Turpeinen-Sari, Finland
        Prof. John Paul Maher, USA
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари