ФИЛЕ: Даљи европски пут Србије „пун тешког рада“

ВАМЕН УВЕРЕН ДА ЋЕ ПРЕПОРУКА БИТИ ПОТВРЂЕНА

НА САМИТУ ЕВРОПСКОГ САВЕТА КАСНИЈЕ ОВЕ НЕДЕЉЕ

Штефан Филе

         БРИСЕЛ, (ФоНет) - Савет Европске уније (ЕУ) за опште послове препоручио је данас да се Србији додели статус кандидата за чланство у ЕУ, изјавио је данас у Бриселу дански министар за европске послове Николај Вамен, чија земља председава Унијом.

         „Данас смо утврдили да је Србија испунила све критеријуме из децембарских закључака Европског савета“, рекао је Вамен на прес конференцији, после састанка Савета за опште послове.

         „Зато смо препоручили да Србија добије статус кандидата“, објаснио је Вамен, који верује „да ће ова препорука бити потврђена на самиту Европског савета касније ове недеље“.

         Он је напоменуо да чланство Србије у ЕУ „неће почети од сутра“ и предочио да је даљи европски пут Србије „пун тешког рада“.

         Европски комесар за проширење Штефан Филе истиче да је данас „добар дан“ и за Србију и за Косово, али и за процес проширења ЕУ.

         Он је уверен сам да æе препорука за Србију бити потврђена на самиту шефова држава и влада ЕУ.

         Верујем, додао је Филе, да ће Европски савет „позитивно оценити нашу иницијативу да са Косовом покренемо процес Студије изводљивости и Споразума о стабилизацији и придруживању“.

         „Ови паралелни и избалансирани потези у односу на Србију и Косово представљају корак напред за цео регион“, оценио је Филе.

         Према његовим речима, то је резултат напретка који су обе стране постигле у преговорима, посебно у последњој рунди.

         Статус кандидата, сматра Филе, отвориће нову еру у односима Србије и ЕУ.

         „Очекујем да ће Србија, као земља кандидат, бити у стању да убрза процес реформи да би била спремна за почетак процеса преговора у будућности“, нагласио је Филе.

         Почетак процеса Студије изводљивости и Споразума о стабилизацији и придруживању са Косовом такође, како је рекао Филе, значе пут за напредак Косова ка ЕУ.

         „То су инструменти које ЕУ има у земљама западног Балкана и то је пут којим су све земље морале да прођу“, заккључио је Филе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари