Раздвојите формирање Савета министара од усвајања сета „европских закона“

ДОДИК УБЕЂУЈЕ „МЕЂУНАРОДНЕ ФАКТОРЕ“

ДА НЕ ТРАЖЕ УСТАВНЕ ПРОМЕНЕ НА ШТЕТУ СТАТУСА РС

Додик са Чавушоглуом

  • Председник Републике рекао амбасадору Велике Британије у БиХ Најџелу Кејсију да је РС опредељена за формирање Савета министара БиХ, уз очување равноправности два ентитета и три конститутивна народа
  • Амбасадору САД  Патрику Муну - Додик рекао да би се тиме постигла „потребна динамика у кретању БиХ ка Европској унији“           

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик започео је серију разговора са званичним представницима земаља и међународних чинилаца који кроје капу и БиХ  и целом Балкану.

        Током протекла два дана срео се у Бања Луци са председником Парламентарне скупштине Савета Европе  Мевлутом Чавушоглуом и амбасадорима САД и Велике Британије - Патриком Муном и Најџелом Кејсијем.

        Да би било јасније који значај овим контактима придаје сам Додик и како их званично и јавно интерпретира, ФАКТИ преносе саопштења о разговорима објављена на официјелном сајту председника РС:

        Предсједник Републике Српске  Милорад  Додик разговарао је у Бањалуци са  предсједником Парламентарне скупштине Савјета Европе Мевлутом Чавушоглуом.

        Предсједник Додик  изразио је спремност Републике Српске да се одлука Европског суда у предмету Сејдић-Финци примјени што прије, без инсистирања на опсежнијим уставним промјенама.

        Предсједник Републике Српске Милорад Додик упознао је предсједника Парламентарне скупштине Савјета Европе са ставовима Републике Српске када је у питању формирање Савјета министара, и изнио свој став да би рјешавање тог питања требало раздвојити од  питања усвајања сета такозваних европских закона.

        Предсједник Додик и Мевлут Чавушоглу размијенили су мишљење и о осталим актуелним питањима везаним за Републику Српску и БиХ.

*    *    *    *    *

        Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је у Бањалуци са амбасадором САД-а  Патриком Муном.

        Предсједник Републике упознао је амбасадора Муна са конструктивним приступом представника Републике Српске по питању формирања Савјета министара. Процес формирања Савјета министарa и усвајање сета тзв. европских закона потребно је раздвојити, чиме би се постигла потребна динамика у кретању БиХ ка Европској унији, став је предсједника Републике Српске.

Додик са Патриком Муном

        Предсједник Додик  током и овог састанка изразио је спремност Републике Српске да своје законодавство прилагоди законодавству Европске уније, сматрајући да у Републици Српској постоје капацитети да се тај процес ефикасно и брзо проведе.

        Предсједник Додик и амбасадор Мун размијенили су мишљења и о осталим актуелним питањима у Републици Српској и БиХ.

*    *    *    *    *

        Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је, у Бањалуци, са амбасадором Велике Британије у БиХ Најџелом Кејсијем. Предсједник Републике и амбасадор Велике Британије размијенили су мишљења о свим отвореним питањима у БиХ.

        Предсједник Додик нагласио је да се Република Српска залаже за очување Дејтонског споразума и наставак процеса европских интеграција БиХ.

        Предсједник Републике рекао је да је Република Српска опредијељена за формирање Савјета министара БиХ, уз очување равноправности два ентитета и три конститутивна народа.

      (са званичног сајта председника Републике Српске)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари