„Газпром“ нуди Српској нову технологију и заједничку фирму са седиштем у Зворнику

ИНВЕСТИЦИЈА БИ БИЛА ОКО 70 МИЛИОНА ДОЛАРА, А ОБЕЗБЕДИЛА БИ ЈЕ РУСКА СТРАНА

  • Милорад Додик се срео са губернатором Санкт Петербурга Георгијем Полтавченком. Руска „северна престоница“ бесплатно РС ставила на располагање просторије у центру града у којима ће бити њено представништво

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Санкт Петербургу да је Руска Федерација искрени пријатељ Републике Српске и даразуме односе у региону.

        Додик, који учествује на међународном конгресу „Санкт Петербург и словенски свет“, истакао је да је ово прилика да захвали за руску подршку у Савету безбедности УН, као и у мултилатералним телима која се баве БиХ.

        „У тим телима Русија има јасан став о потреби спровођења Дејтонског мировног споразума, уважавања тог споразума и међународног права, како су то већ рекли руски представници са највишег нивоа“, рекао је Додик за РТРС.

        Према Додиковим речима, у оквиру конгреса словенских земаља сваке године се одржавају различити састанци о различитим темама, а Бањалука је недавно била домаћин једног таквог скупа у вези са туризмом.

        Након састанка са губернатором Санкт Петербурга Георгијем Полтавченком, Додик је нагласио да је Полтавченка упознао са развојем политичке ситуације у Српској и БиХ, као и да је представио стање у Републици Српској и региону, те да је било речи о потребама што бољег информисања на том плану.

        Додик је напоменуо да је током састанка било речи и о побољшању приступа архивима и потенцијалима библиотека Руске Федерације и Српске.

        Том приликом потписан је споразум о сарадњи Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске и петербуршке државне библиотеке „Борис Јељцин“.

        „Споразум омогућава бољу доступност свих садржаја на интернету и размену материјала између библиотека“, навео је Додик.

        Председник Републике Српске најавио је да ће током дана разговарати са представницима компаније „Газпром СТГ“, која се бави новим технологијама у вези са гасом и која је изразила спремност да буде формирана заједничка компанија у Републици Српској.

        „Српска је то у начелу прихватила. Та компанија била би инсталирана у Зворнику, те би на постојећем гасоводу инсталирала нову технологију и омогућила већу енергетску безбедност за наше потрошаче, не само у области гаса него и електричне енергије, па чак и погонских горива, а поготово топлотне енергије која је потребна свим нашим локалним заједницама“, нагласио је Додик.

        Према његовим речима, укупна инвестиција била би око 70 милиона долара, што би било обезбеђено из финансијских институција Руске Федерације.

        „Други предлог је да Газпром СТГ и предузеће Гас Републике Српске потпишу уговор већ крајем идуће седмице у Бањалуци, који би био основа за формирање заједничке фирме, те би Гас Српске имао учешће у том великом пројекту у оквиру онога чиме располаже та наша компанија“, објаснио је Додик.

        Он је изразио задовољство што су представници „Газпрома“ приметили могућност за инвестицију у Зворнику што ће осигурати далеко већу доступност гаса у оном облику који ће моћи да користе потрошачи широм Републике Српске и региона.

        „То је сасвим нова технологија и драго ми је да ћемо имати прилику да радимо на таквом пројекту у Српској“, поручио је Додик.

        Додик је рекао и да се настављају разговори о отварању представништва Републике Српске у Санкт Петербургу.

        „Санкт Петербург нам је без накнаде уступио простор у центру града. Ми бисмо у наредних неколико месеци требало да уредимо тај простор и доведемо га у функцију отварања представништва“, навео је Додик, додајући да би то значило додатно унапређење односа Српске и Санкт Петербурга.

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари