Експанзија Турске ће бити пресудна за распад БиХ

Додик поновио да РС неће жртвовати ни једно своје право зарад БиХ

* Србија до сада увек била спречена да преузме своју улогу као гарант Дејтонског споразума. Кад год је то покушала, била је нападнута. А нико не реагује на експанзионизам Турске, која заправо чини напор који ће бити пресудан за распад БиХ. Јер, ми нећемо трпети настојања да се БиХ претвори у неоосманско царство

*  Ово је тренутак кад се Срби из целог региона морају политички окупити око заједничког циља. Овако смо исувише расцепкани и слаби, као такви предмет различитих притисака. Срби из РС су у томе најважнији за Србију, јер нас је 1,2 милиона

* Мој народ не пристаје на подвале либералног капитализма по принципу: Зашто је важно у којој држави живиш, границе се бришу? Важно је. Важније је ко си и где живиш него да обучеш фирмирано одело"

* ФАКТИ: Можете ли унапред замислити како ће се Сарајево, Брисел и Вашингтон накострешити и наоштрити? Да ли вам је машта уопште потребна да замислите како ће на ноге скочити домаћи преокретовци? Не сумњајте: сви ће се покренути на звук нечујне трубе! Сви – и у Београду и ван Србије – који никад, упркос свом `либерализму`, неће ни помислити: па стварно, кад границе нису важне, зашто Косово не би формално остало у Србији?

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Наставићемо битку за статус, нећемо жртвовати ниједно наше право за БиХ, Босна ће за нас постојати само док нам не смета, а од ње ћемо узимати само оно што нам треба, свака другачија нам није потребна, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу за Новости.

        Он је поновио да, упркос свим инфузијама које добија, БиХ није одржива заједница.

        На питање да ли очекује подршку Србије ако буду у питању интереси РС, Додик је рекао да је Србија до сада увек била спречена да преузме своју улогу као гарант Дејтонског споразума.

        "Кад год је то покушала, била је нападнута. А нико не реагује на експанзионизам Турске, која заправо чини напор који ће бити пресудан за распад БиХ. Јер, ми нећемо трпети настојања да се БиХ претвори у неоосманско царство".

        "То нека је свима јасно, уколико мисле да ће, градећи добре односе са Србијом и спречавајући је да брани српске интересе у БиХ, довести нас у мањину. Као што су већ успели са Хрватима у Федерацији. Њих су већ изоловали. Ситуација је озбиљна и не дозвољава површност", рекао је Додик.

        Према његовим речима, "ово је тренутак кад се Срби из целог региона морају политички окупити око заједничког циља.

        "Овако смо исувише расцепкани и слаби, као такви предмет различитих притисака. Срби из РС су у томе најважнији за Србију, јер нас је 1,2 милиона. А нисмо задовољни ни како нас Србија, ни медији из Србије подржавају. Ми смо данас бастион Српства, одбране националног идентитета. Зато, мислим да ћемо бити корисни Србији, да јој можемо помоћи", истакао је Додик.

        Додик је потврдио констатацију да је народ у РС схватио да је политички опстанак важнији од борбе за социјални положај и да су то интереси који се не продају за бољи живот.

        "Уверен сам да је тако. Мој народ не пристаје на подвале либералног капитализма по принципу: Зашто је важно у којој држави живиш, границе се бришу? Важно је. Важније је ко си и где живиш него да обучеш фирмирано одело".

        "А видим да српски медији, које води страни капитал, формирају став да више ништа није важно сем пара. Ја не мислим да је тако. Овде је борба за националну позицију приоритет. Ми смо тога свесни, од нас зависи све", рекао је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари