Додик: За Српску је неприхватљиво одржавање NATO вежбе на полигону Мањача

УПОЗОРИО ДА АМЕРИЧКИ АВИОНИ А-10 КОРИСТЕ МУНИЦИЈУ СА ОСИРОМАШЕНИМ УРАНИЈУМОМ

  • Председник Српске у писму српском члану Председништва БиХ Младену ИВАНИЋУ: „Вама је јасно да о било чему у вези овога нисмо званично обавештени. Стога очекујем и тражим од Вас да се прекину даљи разговори о овом питању и спријечи одржавање ове вежбе“

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик истакао је да је за Српску неприхватљиво одржавање војне вежбе на полигону Мањача и коришћење аеродрома Маховљани уз коришћење авиона А-10 и осиромашеног уранијума.

        Додик је у писму упућеном члану Председништва БиХ из Републике Српске Младену Иванићу навео да је упознат да је на састанку у Министарству одбране БиХ, којем су присуствовали Иванићеви сарадници и изасланици, разговарано о извођењу ове војне вежбе NATO на полигону Мањача, у мају 2019. године.

       „Шокиран сам информацијом да се у планираном извођењу војних вежби треба користити авион А-10, који као има кључно наоружање топ 30 милиметара Вулкан са муницијом са осиромашеним уранијумом, чије су негативне последице по живот и здравље људи несагледиве“, наводи се у писму.

        Додик је подсетио да свака доза зрачења, па и минимална има канцерогено деловање на здравље људи и да се одражава на репродуктивно здравље људи и животиња, те да подручја која је NATO бомбардовао осиромашеним уранијумом имају много оболелих од канцера, леукемије и других тешких болести.

       „Вама је јасно да о било чему у вези овога нисмо званично обавештени. Стога очекујем и тражим од Вас да се прекину даљи разговори о овом питању и спречи одржавање ове вежбе“, навео је председник Српске у писму упућеном српском члану Председништва БиХ.            

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари