Додик: Трибунал тако судио да сада постоје четири истине - српска, бошњачка, хрватска и хашка

„ЈАСНО ЈЕ ДА НИЈЕ БИЛО УДРУЖЕНОГ ЗЛОЧИНАЧКОГ ПОДУХВАТА КОЈИ ЈЕ СТВОРИО СРПСКУ“

  • Председник Српске нагласио да је важан сегмент рада трибунала и то што се показао као веома несигурно место и „постао гробница за многе којима се тамо судило“: „Директан пренос самоубиства јуче у судници Хашког суда најбоље описује карактер, озбиљност и намере тог суда. Можда је то и најстрашнија илустрација функционисања те правосудне институције која је посејала ново семе раздора у БиХ“
  • „Хрвати су се прекомбиновали у политичким калкулацијама од распада некадашње Југославије до данас. Прво су јасно подржали референдум о самосталности БиХ, онда су након пар година ратовали против муслимана, а епилог тог ратовања видите у јучерашњим пресудама“

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да Хашки трибунал за време свог постојања није обезбедио правду и истину, него је постао највећи генератор непомирења међу народима бивше Југославије, с чиме ће у будућности морати да се носе сви који живе на овим просторима.

        Према његовим речима, правду Хашког трибунала најбоље су осетили Срби, што је лако доказати простим увидом у пресуде и казне које су се Србима изрицале, док истовремено српски народ остаје без одговора на питање ко је побио око 30.000 Срба у грађанском рату у БиХ, од чега велики број цивила.

        „Хашки трибунал је политички суд који је концентрисан искључиво на то да покрије већ раније донесене политичке налоге о карактеру протеклог рата и распаду бивше Југославије“, рекао је Додик Срни.

        Он је упозорио да након Хашког трибунала остају четири истине - српска, хрватска, бошњачка и хашка, са којима сви на просторима бивше Југославије морају да се носе у будућности.

        „И оно мало напора у функцији помирења, који су уложени у конкретним локалним заједницама и на простору целе БиХ, Хашки трибунал је својим одлукама у континуитету срушио“, напоменуо је Додик.

        Председник Српске је додао да је важан сегмент рада тог суда и то што се показао као веома несигурно место и „постао гробница за многе којима се тамо судило“.

        „Директан пренос самоубиства јуче у судници Хашког суда најбоље описује карактер, озбиљност и намере тог суда. Можда је то и најстрашнија илустрација функционисања те правосудне институције која је посејала ново семе раздора у БиХ и све нас заједно додатно удаљила од помирења, које су и сами прокламовали оснивајући Хашки трибунал“, рекао је Додик.

        Замољен да прокоментарише јучерашњу пресуду лидерима Херцег-Босне пред Хашким трибуналом, Додик је оценио:

        „Мислим да су се они у политичким калкулацијама од распада некадашње Југославије до данас прекомбиновали. Прво су јасно подржали референдум о самосталности БиХ, онда су након пар година ратовали против муслимана, а епилог тог ратовања видите у јучерашњим пресудама“, рекао је Додик.

        Он је упозорио и да није коректно што Хрвати ову пресуду користе како би указивали на оно што је „само део њихове истине“ и одбацио било какве инсинуације од било кога ко пресуду шесторци из Херцег-Босне покушава да „преведе на причу о одговорности Срба“.

        Према његовим речима, у том случају је суђено шесторци за сукобе са муслиманима, нема ту нигде Срба и апсолутно је некоректно да било ко са тим повезује Србе, Републику Српску или Србију.

        Додик је подсетио да је Хашки трибунал формиран као суд за бившу Југославију, али да није судио за огроман број злочина над Србима, попут оних у Хрватској, те додао да се апсолутно може закључити да су сви напори тог трибунала од оснивања ишли ка томе да деградирају српски народ и Српску коју се желели да прикажу као резултат удруженог злочиначког подухвата, у чему нису успели јер за то нема доказа.

        „То је било настојање да се припише квалификација која би касније била основа за демонтажу, али данас је јасно да нема било каквог удруженог злочиначког подухвата који је формирао Српску“, рекао је Додик и напоменуо да је Република Српска остала на међународној сцени као потписник Дејтонског споразума, чиме је обезбедила себи и унутрашњу и међународну легитимацију.

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

sloba.dragicevic@gmail.com's picture
sloba.dragicevi... 19:25 30.11.2017.

  • +15
Voting is closed.

Трибунал је тако судио, да се легализује злочиначки, никлеарно хемијски рат, против Србије. Осуде припадника других националности су само фиктивне. Да се власи не сете. А потребно је судити ратним злочинцима: Клинтону, Блеру, Шираку, Шрдеру, Кларку, Солани, Кушнеру и Војиславу Коштуници јер је повукао тужбе против тих ратних злочинаца. Уствари амнестирао их је

Додај коментар