Додик: Свесни смо илузије коју покушавају да изграде у лику БиХ - на штету српског народа

ПРЕДСЕДНИК РС УПОЗОРИО ДА У БиХ НЕМА ПРАВДЕ ЗА СРБЕ КОЈИМА СЕ НАМЕЋЕ СТАТУС КРИВЦА

 

* Указао на срамну казну за тројицу Бошњака, припадника такозване Армије БиХ, који су неколико сати малтретирали и силовали десетогодишњу девојчицу српске националности 1993. године у Сарајеву
____________________________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске, Милорад Додик, изјавио је у Братунцу да у БиХ нема правде за Србе, јер су починиоци стравичних злочина над српским народом у протеклом рату остали некажњени.

         Додик је рекао да је у Средњем Подрињу током последњег рата страдало више од 3.500 Срба:

„А нема казне за починиоце, али има снажног игнорисања међународног фактора и настојања да се одржи стереотип који је овде већ раније пласиран да се генерално говори само о српској кривици", рекао је Додик новинарима у Братунцу, где присуствује помену за више од 3.500 Срба из средњег Подриња убијених током протеклог рата.

         Он каже да срамне казне за тројицу Бошњака, припадника такозване Армије БиХ, који су неколико сати малтретирали и силовали десетогодишњу девојчицу српске националности 1993. године у Сарајеву, говори да у БиХ нема правде за Србе и да БиХ није земља за Србе.

         "Ми смо овде силом Дејтонског споразума, спремни да поштујемо овај споразум и његове одређене одредбе, али исто тако, свесни смо илузије које покушавају да изграде овде у лику БиХ, на штету Срба и српског народа", рекао је Додик.

         Предсједник Српске је позвао присутне да се поново окупе и помогну у решавању нагомиланих проблема.

         Додик је рекао да је Влада Републике Српске у овај крај уложила значајна средства, јер жели да га оживи са становишта свих функција - јавних и других.

         "Страдање остаје као наша бол, као мјесто које ће вечито у колективној свести нашег народа бити упамћено, али исто тако морамо се окренути животу. Најбоља захвалност за жртве које су дате јесте успешно друштво и то је однос према погинулим и страдалим у протеклом рату", рекао је Додик.

         Званичници Републике Српске и Србије, бројне делегације и представници организација проистеклих из последњег одбрамбено-отаџбинског рата присуствовали су у Братунцу помену за више од 3.500 страдалих Срба из Средњег Подриња убијених током протеклог рата.

         Помен се даје свим српским жртвама из средњег Подриња у одбрамбено-отаџбинском рату, а организује се у знак сећања на страдање Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживео.

         Обележавање страдања Срба у средњем Подрињу организује Одбор Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова.

Срна

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари