Додик: Све иде ка мојој кандидатури за члана Председништва БиХ

У ЕМИСИЈИ ФЕДЕРАЛНЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ „ПОШТЕНО”: „НЕЋЕ БИТИ РАТА – НЕКА ЉУДИ СЕДЕ МИРНО”

  • “Два пута сам имао мандат на месту председника РС и по Уставу се не могу поново кандидовати. Уобичајено је да се председник овако моћне партије кандидује на једну од тих појединачних функција како би повукао партију ка врху. Моја кандидатура ће се разматрати, али то је још далеко, мада не бежим од тога. Многи у мојој партији мисле да је то извесно и верујем да се ствари крећу ка томе”
  • Уколико буде изабран за члана Председништва БиХ Додик је рекао да ће једна од првих тема седница бити поштовање Устава БиХ. Нагласио је да неће дозволити злоупотребу Председништва БиХ и Савета министара БиХ који треба да буде помоћни орган Председништва БиХ

          ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик казао је да се прерано почело причати о његовој кандидатури за члана Председништва БиХ, али је истакао како верује да се ствари крећу управо ка томе.

          Гостујући у емисији “Поштено” на Федералној телевизији, Додик је поновио да ће о његовој кандидатури одлучити органи СНСД-а и да њихову одлуку неће моћи одбити. Такође, нагласио је да је сигуран у победу своје странке на свим нивоима.

          “Два пута сам имао мандат на месту председника РС и по Уставу се не могу поново кандидовати. Уобичајено је да се председник овако моћне партије кандидује на једну од тих појединачних функција како би повукао партију ка врху. Моја кандидатура ће се разматрати, али то је још далеко, мада не бежим од тога. Многи у мојој партији мисле да је то извесно и верујем да се ствари крећу ка томе”, рекао је Додик.

          Уколико буде изабран за члана Председништва БиХ Додик је рекао да ће једна од првих тема седница бити поштовање Устава БиХ. Нагласио је да неће дозволити злоупотребу Председништва БиХ и Савјета министара БиХ који треба да буде помоћни орган Председништва БиХ.

          Казао је да ће његова канцеларија бити у Источном Сарајеву и Бањалуци, а да би седницама Предсједништва БиХ могао присуствовати путем видеолинка.

          Нагласио је и да Срби не желе да живе у наметнутој БиХ, већ у оној која је у складу с Дејтонским споразумом и Уставом БиХ.

          “Ја сам за БиХ која је дејтонска и уставна, а за све друго мора постојати договор. Да се мене питало, састав Савета министара БиХ не би био изабран”, рекао је Додик.

          Када су у питању промене Устава Републике Српске казао је да је СНСД направио предлог и да ће тражити консензус свих српских политичких странка, те разговарати с представницима Бошњака и Хрвата у РС. Савјет Европе је тражио да се избрише ставка о смртној казни, дефинисање главног града и функција одређених институција.

          За референдум је рекао да је то већ легитимни инструмент у РС, те да му је жао што нису имали општи консензус о њему, али да отцепљење РС није на дневном реду нити једног органа у РС.

          Поручио је да неће бити никаквих ратних сукоба и да људи треба да седе мирно.

         “Наши политички циљеви нису везани за било какав сукоб и мислимо да је било какво позивање на рат неразумно”, казао је.

          Поновио је како подржава идеју о трећем ентитету јер сматра да би то помогло стабилности БиХ.
 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари