ДОДИК: Српска упозорена да пажљиво размотри своју позицију у оквиру БиХ

ПРЕДСЕДНИК РС ОДГОВОРИО АЛИЈИНОМ СИНУ И ПОРУЧИО МУ

ДА НЕЋЕ ОН ОДЛУЧИВАТИ О ЊЕНОМ „БУДУЋЕМ ПОЛОЖАЈУ“

  • Према речима Милорада Додика, „пажљиво разматрање“ укључује све мирне и демократске методе, као и поступке којима ће Српска заштитити своје интересе
  • Република Српска, која је конституисана 9. јануара 1992. године, пре него што су почела ратна дешавања у БиХ, унела је своју сувереност у дејтонску БиХ. Због свега тога Српска и српски народ, који је био жртва геноцида у Другом светском рату, имају све правне, историјске и моралне претпоставке да самостално одучују о судбини и будућем положају,  одговорио је Додик Бакиру Изетбеговићу

        ИЗЈАВЕ бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића пуне су мржње према Републици Српској, увредљивих и нетачних констатација које додатно упозоравају Српску да пажљиво размотри позицију у оквиру БиХ – оценио је председник РС Милорад Додик.

       При том је нагласио да то укључује све мирне и демократске методе, као и поступке којима ће Српска заштитити своје интересе.

       Из Додиковог кабинета су пренете и ове његове речи:

       „Какав ће бити будући положај Републике Српске, одлучиће искључиво њени грађани и институције, а не Изетбеговић, који је још једном злоупотребио институцију Председништва БиХ да износи личне ставове који никога не обавезују“, истакао је Додик.

       Он је подсетио да је Република Српска постојала и пре него што је конституисана садашња државна заједница БиХ.

       „Република Српска, која је конституисана 9. јануара 1992. године, пре него што су почела ратна дешавања у БиХ, унела је своју сувереност у дејтонску БиХ. Због свега тога Српска и српски народ, који је био жртва геноцида у Другом светском рату, имају све правне, историјске и моралне претпоставке да самостално одучују о судбини и будућем положају“, нагласио је Додик.

       Он је позвао Изетбеговића да јавно саопшти колико је Срба пре рата живело на територији садашње Федерације БиХ, а колико их живи данас, наводи се у саопштењу.

       „Те чињенице јасно ће показати да је српски народ био жртва етничког чишћења у Федерацији БиХ. Изетбеговићу предлажем да пажљивије        чита Дејтонски мировни споразум, који је међународни уговор, и у којем се јасно говори о трагичном сукобу у региону, а не о било чијој агресији“, закључио је Додик.

       Изетбеговић је јуче изјавио да се „никада не сме изгубити из вида да је Република Српска настала агресијом, геноцидом и етничким чишћењем Бошњака и Хрвата и да нема никакве правно-историјско-моралне предуслове за остварење захтева за евентуалном самосталношћу“. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари