Додик: Српска ће одбацити и поништити списак који је Мунира Субашић послала у Немачку

ОНА НЕМАЧКОМ ТУЖИОЦУ УПУТИЛА СПИСАК СА 22.000 ИМЕНА И ТРАЖИ ИЗРУЧЕЊЕ СВИХ КОЈИ СУ У ТОЈ ЗЕМЉИ

* „Одбацићемо сваку врсту прибављања нестварне надлежности. Сматрам да је то иживљавање над људима који су на том списку, који је резултат грешке од раније

* „То од почетка злоупотреба. То је написала међународна заједница и тадашњу власт натерала да то објави

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик поручио је свим припадницима Војске Републике Српске чија се имена налазе на списку који је председник Удружења "Мајке Сребренице" Мунира Субашић предала немачком тужиоцу, да Српска тај списак не признаје и да њемачко правосуђе нема надлежност над овим просторима.

         Додик је рекао да је потез Субашићеве више провокација, од које нема ништа.

         "Одбацићемо сваку врсту прибављања нестварне надлежности. Сматрам да је то иживљавање над људима који су на том списку, који је резултат грешке од раније", рекао је Додик новинарима у Модричи.

         Он је поновио да ће окупити све политичке факторе у Републици Српској у намери да Народна скупштина задужи Владу да повуче и прогласи ништавним свој извештај о Сребреници.

         "Очигледно да је то од почетка злоупотреба. То је написала међународна заједница и тадашњу власт натерала да то објави", рекао је Додик.

         Он је напоменуо да се у том документу наводе подаци који нису тачни и нису потврђени ни у Хашком трибуналу, а који федерална јавност сматра релевантним.

         "У Хашком трибуналу има неколико пресуда које говоре о 3.500 до 5.000 страдалих, а у извештају пише да их је 8.700. Ови из Федерације БиХ ће увек рећи да је тај максималан број, што није тачно", рекао је Додик.

         Он је поновио да, због нетачних података, извештај о Сребреници треба укинути и да је предаја спискова добар повод за то.

         Председник Удружења "Мајке Сребренице" Мунира Субашић предала је јуче у Сребреници немачком тужиоцу списак са 22.000 имена припадника Војске Српске које доводи у везу са дешавањима у овом граду у јулу 1995. године.

         Од њега је затражила да, како је навела, провери све оне који су у Немачкој, те да буду приведени и одговарају у овој земљи, додајући да је овај списак направила Влада Републике Српске 2005. године.

(Срна)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари