Додик: Са разграничењем неће бити проблема јер је то све граница између Србије и Српске

„ХРВАТИ НЕЋЕ ПРАВИТИ ПРОБЛЕМЕ, МОГУ САМО БОШЊАЦИ ИЗ НЕКИХ СВОЈИХ РАЗЛОГА“

  • После сусрета са Александром Вучићем председник Српске нагласио: „РС и Србија имају идентичан став око питања разграничења и ми то питање не доживљавамо као суштинску границу, већ као формалну линију, коју треба усагласити имајући у виду међународне стандарде“
  • Још је указао: „У делу код Штрпца, где пролази пруга Београд-Бар, постоје нека питања, али то ћемо „испеглати“. Има и неких скретања Дрине, али то је све са наше стране решено и ту нико ништа посебно не добија и не губи. Ипак имајући у виду досадашња искуства са Сарајевом, они ће то покушати да искомпликују“
  • Председник РС је открио да је било речи и о Декларацији о опстанку српске нације која је, како је раније најављено, требало да уђе у скупштинску процедуру овог месеца: „То иде својим током. Завршен је нацрт, створени су услови да иде на парламент. Циљ је да буде овог месеца и мислим да ће тако и бити“

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик очекује да ће питање разграничења између Србије и БиХ бити решено до краја године, али упозорава и да би сарајевске власти могле да закомпликују то питање.

        „Ми подржавамо предлог Србије и наша сагласност постоји. То може бити до краја године, али изван је руку Вучића да зна како ће политичко Сарајево реаговати“, упозорио је он у изјави новинарима, након састанка са председником Србије Александром Вучићем и премијеркама две владе.

        Додик је рекао да не верује да ће се Хрвати противити, док би Бошњаци могли то да ураде из неких својих разлога.

        „РС и Србија имају идентичан став око питања разграничења и ми то питање не доживљавамо као суштинску границу, већ као формалну линију, коју треба усагласити имајући у виду међународне стандарде“, казао је он.

        Упитан за спорне тачке разграничења, рекао је да то утврђују комисије, као и да је готово цела „линија у додиру РС и да Српска нема никакав проблем“.

        „У делу код Штрпца, где пролази пруга Београд-Бар, постоје нека питања, али то ћемо „испеглати“. Има и неких скретања Дрине, али то је све са наше стране решено и ту нико ништа посебно не добија и не губи. Ипак имајући у виду досадашња искуства са Сарајевом, они ће то покушати да искомпликују“, уверен је Додик.

        Он је додао да се, међутим, Сарајево ту не пита много јер то није њихова земља.

        „Они имају надлежност, али то није њихово питање. Верујем да ће се консензус у БиХ постићи“, нагласио је Додик.

        Председник РС је казао да је, на састанку, било речи и о Декларацији о опстанку српске нације која је, како је раније најављено, требало да уђе у скупштинску процедуру овог месеца.

        „То иде својим током. Завршен је нацрт, створени су услови да иде на парламент. Циљ је да буде овог месеца и мислим да ће тако и бити“, казао је Додик.

        Он је, одговарајући на питање новинара, истакао да што се тиче изградње моста Љубовија-Братунац постоје проблеми на страни БиХ око граничног прелаза и изузимања земљишта.

        „Србија је завршила све своје. Чекамо крај процедуре да се мост пусти у рад. Мало се касни, али је Србија све на време урадила. Само су споре процедуре БиХ проблем“, објаснио је Додик.

        Он је рекао да су на данашњем састанку са председником Вучићем и премијеркама две владе покренута политичка, економска и регионална питања.

        Истакао је да све активности које су биле планиране између две владе реализоване.

        „Данас смо видели шта су то императиви сарадње за следећу годину. За то је добар тренутак јер се прави буџет за 2018.“, казао је он додајући да је разговарано и о миру и стабилности у региону, а да РС подржава напоре Србије у том погледу.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари