Додик позвао све странке да подрже резолуцију о војној неутралности Српске

ПОВОДОМ ЕРДОГАНОВЕ ПОСЕТЕ: СТВАР ЈЕ СРБИЈЕ И ЊЕНОГ ПРЕДСЕДНИКА КАКО ЋЕ КОГА ДОЧЕКАТИ

  • „Мој предлог је да се обустави рад Суда и Тужилаштва БиХ док се не донесе ново законско решење које би ишло за тим да се они лоцирају искључиво на надлежности у вези са БиХ и да немају надлежности над ентитетима. Ако то не договоримо, за то сам да се блокира комплетан рад у БиХ и да се ништа не дешава док се то не заврши”

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да од свих политичких актера и странака очекује подршку резолуцији о војној неутралности Српске.

         Истичући да су подршку идеји за војну неутралност Српске раније изразили представници владајућих странака, али и опозиције, Додик је оценио да је то била само прича.

         „Сада имамо конкретан документ, који ће одредити да Република Српска не даје своју сагласност за НАТО интеграције и да ћемо пратити позицију Србије”, рекао је Додик.

         Он је навео да је то одлука која је донита консензусом, али да не зна да ли ће сви у Народној скупштини гласати за резолуцију.\

         „Већина за то постоји и она није спорна”, истакао је Додик.

         Коментаришући одржавање „скупштине народа” на Палама, Додик је навео да је реч о страначком скупу, иако организатори имају другачије амбиције:

         „Република Српска у том погледу може да буде поносна што људи имају слободу да организују те састанке. Немам ништа против, подржавам тако нешто”.

         Додик ће у суботу, 14. октобра, позвати на разговор о раду Суда и Тужилаштва БиХ представнике политичких партија у Народној скупштини Српске и Представничком дому БиХ, те борачке организације и нека струковна удружења.

         Наводећи да Суд и Тужилаштво БиХ као неуставне институције не могу имати подршку Републике Српске, Додик је подсетио да је као председник Српске, али и као лидер СНСД, позвао Србе који раде у тим институцијама да их напусте:

         „Намеравам да сваком од њих појединачно пошаљем писмо и образложим зашто је то важно. Да им укажем на то да смо спремни као Република да им обезбедимо радни ангажман и да им током трајања мандата, у оквиру одређеног института који ће бити формиран у Републици Српској, исплаћујемо исте плате које су тамо имали”.

         Додао је: „Мој предлог је да се обустави рад Суда и Тужилаштва БиХ док се не донесе ново законско решење које би ишло за тим да се они лоцирају искључиво на надлежности у вези са БиХ и да немају надлежности над ентитетима. Ако то не договоримо, за то сам да се блокира комплетан рад у БиХ и да се ништа не дешава док се то не заврши”.

         Поводом посете турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Београду, Додик је рекао да Србија одлучује о томе како ће некога дочекати и какву ће му пажњу указати.

         „Немам ништа против било које одлуке Србије и њеног председника да одреди начин, карактер и обим дочека представника и председника других држава”, закључио је Додик.

         (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари