Додик поручио америчкој амбасади у Сарајеву да се не меша у унутрашње ствари БиХ и Српске

НАГЛАСИО ДА ЋЕ РЕФЕРЕНДУМ О ДАНУ РС БИТИ ОДРЖАН УПРКОС ПРОТИВЉЕЊУ И ИНЦКА И БРИТАНСКЕ АМБАСАДЕ

Милорад Додик

  • Председник РС још нагласио: „Било би веома интересантно чути лични став америчке амбасадорке, јер ми овде у БиХ обично мислимо да оно што долази из Одељења за јавност америчке Амбасаде најчешће пишу локални службеници који су махом Бошњаци запослени из Сарајева и који се обрачунавају путем таквог ресурса који се зове америчка Амбасада са нама у Српској“

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да препотентност коју показују у Одељењу за јавност америчке Амбасаде у БиХ у вези са одлуком о референдуму о Дану Републике Српске говори о томе да они покушавају да креирају односе у БиХ, грубо се уплићу у решавање унутрашњих питања, желе да управљају у процесима БиХ, нагласивши да јавност у Српској треба да одбаци такве ставове.

        Он је поручио да ће референдум о Дану Републике бити одржан, да је ту одлуку донела Народна скупштина Републике Српске, односно све политичке партије из Српске.

        Додик је рекао да се поново поводом догађаја у БиХ, посебно у Републици Српској огласило фамозно Одељење за односе с јавношћу америчке Амбасаде.

        „Наравно, само наивни верују да је то неко други радио, а да није под управом најодговорних људи те амбасаде“, рекао је Додик.

        Додик каже да није изненађујуће што не поштују никога што се тиче Српске и настоје да створе утисак само кривице код Републике Српске. Он је напоменуо да очигледно држање лекција и мешање у унутрашње ствари земље, пре свега, у унутрашње ствари у БиХ и Републици Српској остаје доминантно карактеру те амбасаде, која са висине покушава да држи лекције о томе на који начин треба неко да се понаша.

        „Наравно да је то недопустиво и да то треба одбацити“, истакао је Додик.

        Нагласио је - иако долази са тог мјеста и из те амбасаде - да са гнушањем слуша препоруке које занемарују основне ствари:

        „То је чињеница коју говоре да треба да прихватимо као наводни закон БиХ о празницима, а да ми немамо право да имамо своје празнике и да је претходно потпуно мимо било каквих демократских узанси или било каквих правила, поготово у оваквој земљи каква је БиХ, опет захваљујући људима из америчке Амбасаде Уставни суд донео такву одлуку да је путем три странца и два Бошњака заједно прегласали и донели одлуку којом би требали да промене схватања и гене, рођење и све остало у Републици Српској и то је наравно неприхватљиво“, нагласио је Додик.

        Он је поновио да је одлуку о референдуму донела Народна скупштина Републике Српске, да је није донео ниједан политичар, да су је донеле све политичке партије из Републике Српске и да није било дилеме у том погледу, те да је и Уставни суд Српске рекао и потврдио да нема штете за Бошњаке у овом случају.

        Додик каже да се све то игнорише и држи се предавање и Уставном суду Републике Српске, што је препотентно за Односе с јавношћу америчке Амбасаде.

        Према његовим речима, та препотентност, коју показују у том Одељењу за јавност америчке Амбасаде говори о њима највише, а то је да они покушавају да креирају односе у БиХ, грубо се уплићу у решавање унутрашњих питања, желе да управљају у БиХ у процесима.

        „Мислим да јавност у Републици Српској треба да одбаци такве ставове“, истакао је Додик.

        „Али, у сваком случају, било би веома интересантно чути лични став америчке амбасадорке, јер ми овде у БиХ обично мислимо да оно што долази из Одељења за јавност америчке Амбасаде најчешће пишу локални службеници који су махом Бошњаци запослени из Сарајева и који се обрачунавају путем таквог ресурса који се зове америчка Амбасада са нама у Српској“, рекао је Додик.

        „Референдум ће се одржати, он неће бити сторниран, нити је то могуће“, поручио је Додик.

        Истакао је да се високи представник у БиХ показао као неко ко је радио против Дејтонског мировног споразума и Устава и да најмање има права да држи предавања о било каквим законитостима, о поштовању међународног права:

        „Високи представник је управо масовно кршио Дејтонски споразум уз политичку арбитражу и подршку америчке Амбасаде и то је нешто што ми савршено добро знамо“, додао је Додик.

        Српском народу, како је рекао, вређају интелигенцију када мисле да ће народ пристати да му Бакир Изетбеговић укине Дан Републике.

        „То је заиста препотентно, а ако је и од Американаца, превише је“, закључио је Додик.

        Из америчке Амбасаде су поручили да „није у интересу грађана Републике Српске да њихови лидери наставе активности у вези са референдумом, као ни друге које имају за циљ кршење Дејтонског споразума или уставног поретка и које представљају претњу безбедности, стабилности и просперитету БиХ“.

        И Амбасада Велике Британије је саопштила да је забринута јер је то референдум о питању на које је Уставни суд БиХ, највиши суд у БиХ, већ одговорио у јасној одлуци.

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари