Додик: Моја сарадња са Вучићем је коректна, а може да ме се ријеши само народ Српске

ОДРЕАГОВАО НА ТВРДЊЕ ДА ЗАПАД ТРАЖИ ОД ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ „ДА ГА СЕ РЕШИ“

  • „Јуче у Београду сам имао редовне консултације са Вучићем у оквиру којих су разговарали о његовој посети Мостару и Херцеговини и тада договореним пројектима. Разговарали смо и о великим политичким питањима попут Косова. Информисао сам га и о изборима и објаснио му атмосферу у Републици Српској и БиХ. Србија као држава поштује Дејтонски споразум и уставни поредак БиХ. Србија у континуитету помаже Републику Српску“
  • „Америка је велика и моћна и немам намеру да јој се супротстављам осим у ономе што је важно за Републику Српску“

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да њега може да се реши једино народ, а иступи разних аналитичара и појединих политичара да Запад наводно тражи од председника Србије Александра Вучића да га се реши - обичне су спекулације.

        „Мене може да се реши једино народ. Апсолутно је јасно да су то спекулације. Наша сарадња је коректна. Вучић поштује вољу народа. У том погледу Србија се неће мешати у изборни процес и Србији је стало до стабилности у Републици Српској“, истакао је Додик.

        Он је рекао да је јуче у Београду имао редовне консултације са Вучићем у оквиру којих су разговарали о његовој посети Мостару и Херцеговини, пројектима који су тада договорени и начину како ће бити реализовани.

        „Разговарали смо и о великим политичким питањима попут Косова. Ја сам га информисао да су овдје расписани избори и објаснио му атмосферу у Републици Српској и БиХ. Његов интерес за стање и стабилност овде је увек изражен и то је поновљено и овог пута. Србија као држава поштује Дејтонски споразум и уставни поредак БиХ. Србија у континуитету помаже Републику Српску. У два наврата Србија је уплатила по пет милиона евра, а биће реализовани и неки пројекти за наш народ у Мостару“, истакао је Додик, који је лидер СНСД-а.

        Говорећи о предстојећим општим изборима у БиХ, Додик је за мостарски „Топ портал“ рекао да ће СНСД са групом партија које чине Патриотски блок освојити апсолутну победу.

        „У следећем мандату Србима припада место председавајућег Савета министара и то ће бити изазов и за Републику Српску и за српски народ. Ми морамо да правимо партнерства и аранжмане. И поред неких ранијих неиспуњених обавеза, ХДЗ остаје наш добар партнер“, каже Додик, који је са председником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем синоћ у Мостару договорио коалицију након избора и формирање власти на нивоу БиХ.

        Он је појаснио да СНСД са ХДЗ-ом има значајну сагласност о многим питањима. „Оно што Хрвати и ХДЗ заговарају јесте да представници једног народа бирају своје представнике. То треба искористити и када су у питању Срби у Мостару како би могли бирати своје представнике“, навео је Додик.

        Додик је потврдио да се у јавности често може чути да би се могли догодити разни сценарији с циљем да се утиче на изборе.

        „Сама чињеница да је у оквиру америчких програма и преко америчке Амбасаде обезбеђено 12 милиона долара за подршку медијима и невладином сектору у БиХ, као и додатних шест милиона долара за такозвано спречавање руског утицаја који ће усмерити на Републику Српску и Србе, говори да постоје заинтересовани са стране који би овдје креирали разне аранжмане. Наравно да је Америка велика и моћна и ја немам намеру да се на било који начин супротстављам Америци, осим у делу који је важан за позицију Републике Српске и српски народ“, истакао је Додик.

        Он је нагласио да није спреман на компромис урушавања позиције Републике Српске, што су раније америчке администрације то чиниле у БиХ.

        „Ја ћу остати принципијелан, а на народу је да ли да поверује њима, који ће са спекулативног нивоа покушати да оцрне и Републику Српску и њено руководство, или ће веровати нама који смо чинили све да сачувамо статус Републике Српске и вратимо достојанство српског народа“, поручио је председник Српске и лидер СНСД-а.

        Срна

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари