ДОДИК: Клинтон и Ештон добродошле, али...

ПРЕДСЕДНИК РС УПОЗОРИО ДА СЕ НЕ СМЕ „ДОВРШИТИ ЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА“ БИХ

  • Дејтонску структуру су на силу мењали високи представници. Подршку таквом насиљу дали су и ранији представници власти и САД и Европе, па да је у том погледу, можда, дошло време да се види шта се овде подржава и на који начин, оценио је Милорад Додик
  • Највећи проблем досадашњег функционисања БиХ - нагласио је председник РС - представља проблем захтева који долазе са стране

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су америчка државна секретарка Хилари Клинтон и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон добродошле и да од њих очекује подршку даљем процесу развоја дејтонске структуре у БиХ.

       „То, овако, звучи доста прихватљиво и примамљиво, али је чињеница да су дејтонску структуру на силу мењали високи представници и да су, управо, подршку таквом насиљу дали и ранији представници власти и САД и Европе, те да је у том погледу, можда, дошло време да се види шта се овде подржава и на који начин“, рекао је Додик.

       Он је констатовао да је очигледно да су те насилне измене Дејтона, посебно оне које је спровео бивши високи представник за БиХ Педи Ешдаун, направиле блокаде које се не могу отклонити ни до дан данас.

       „Ту је, рецимо, проблем имовине, за шта високи представник није ни био надлежан и, ево, ми имамо блокаду око имовине већ пет-шест година и након њега (Ешдауна)“, подсетио је Додик.

       Према његовим речима, БиХ већ годинама и деценијама, а не само месецима, показује неспособност за функционисање.

       „То је нешто што је заједничко свих претходних година и то није проблем ниједне политичке структуре у БиХ - то постаје и проблем међународне заједнице“, рекао је Додик.

       Он је нагласио да међународна заједница не жели да види да је у БиХ немогуће направити заједничку структуру за функционисање на питањима која би требало да обезбеде оно што је дејтонска суштина БиХ.

       „То је њен територијални интегритет и међународни карактер, против чега ми у Републици Српској немамо никакав проблем, али имамо проблем зато што се кроз та питања жели довршити централизација, што се игнорише уставни поредак од, рецимо, неких представника ЕУ који упорно покушавају да наметну нека питања на централном нивоу и наравно да није проблем наше прилагођавање и учење у оквиру БиХ“, рекао је Додик.

       Он је истакао да највећи проблем досадашњег функционисања БиХ представља проблем захтева који долазе са стране и који су, у суштини, нека врста експеримента.

       „То је нека врста експеримента, вануставног и вандејтонског, који се спроводио кроз низ пројеката, које је вршила или одређивала и сама ЕУ и неки други међународни чиниоци“, рекао је Додик.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари