Додик: Идеја о сребреничком референдуму је у супротности са дејтонским уставом

ПОДЕЛА ТЕРИТОРИЈЕ ЈЕ ПРЕДВИЂЕНА УСТАВНИМ ПОРЕТКОМ, А РЕФЕРЕНДУМ О ДАНУ РС НЕ ТИЧЕ СЕ ТЕРИТОРИЈЕ

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас на трибини српске коалиције за Сребреницу да је идеја о референдуму о издвајању те општине из уставно-правног система Српске неизводљива јер је у супротности са дејтонским уставом, али и правима Срба у тој локалној заједници.

         Додик је, на скупу у сребереничком Дому културе, позвао Србе у Сребреници да изађу на референдум о Дану Републике Српске, који ће бити одржан 25. септембра, и да то учине мирно и без тензија.

         Председник Српске данас је поновио и раније изречене ставове о Уставном суду БиХ, улози страног фактора у БиХ, те донацијама које су дошле у Сребреницу, али нико не зна где су завршиле.

         Претходно је изјавио да је Сребреница територијално локална заједница у оквиру Републике Српске и у том погледу никакав референдум, ни било шта друго неће то променити.

         „Процедура Уставом БиХ предвиђа да о тим питањима разговарају два ентитета, а не никакве унилатералне одлуке било кога“, рекао је Додик, реагујући на изјаву посланика СДА у Представничком дому парламента БиХ Садика Ахметовића да ће Бошњаци тражити референдум о издвајању Сребренице из Републике Српске.

         Додик је у изјави за Радио-телевизију Републике Српске напоменуо да су у Скупштини општине Сребреница и Срби.

         „С друге стране, тамо у локалном парламенту су и Срби, тако да је то само јуначење без покрића, и у том погледу апсолутно неприхватљиво и неодрживо и неће се ни десити“, указао је председник Српске.

         Према његовим речима, веома је јасно да је уставним поретком предвиђена и расподела територије и да референдум Републике Српске о Дану Републике није питање територије нити било шта друго везано искључиво за питање која су регулисана Уставом.

         (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари