ДОДИК: Геноцида у Сребреници није било, али се не бих бунио кад би говорили и о геноциду над Србима

ПРЕДСЕДНИК РС УВЕРЕН ДА НЕЋЕ БИТИ НИШТА ОД ПОКУШАЈА ОТИМАЊА СРПСКОЈ СРЕБРЕНИЦЕ

  • Да је „истина о Сребреници” неупитна - не би јој требало оволико напора, а очигледно је и јасно је да је све усмерено на нас, како бисмо ми из страха или неког другог разлога морали да поштујемо та документа како би се рекло да су и Срби су то признали
  • Председник Српске најавио да ће шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова током предстојеће посете замолити да Русија стави вето у Савету безбедности УН-а на британску резолуцију о Сребреници

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да би било коректно да се Сребреница прогласи местом геноцида и над Србима и над Бошњацима те да се на тај начин заједнички ода помен жртвама и поручи свету да се геноцид десио на обе стране.

         „Не бих имао ништа против да било ко у свету упути резолуцију и каже - Сребреница је место геноцида и над Србима и над Бошњацима”, рекао је Додик, истичући да је спреман да прихвати тако нешто као део интегралног процеса помирења, али да је уверен да ће Бошњаци одбити такав приједлог.

         Додик је изразио очекивање да представници Републике Српске неће дозволити да БиХ, као чланица УН-а, прихвати и да прелиминарну сагласност на текст резолуције о Сребреници каква је стигла у Председништво БиХ, а која, како је истакао, врви од неистина, стереотипа, прича о силовању које су тешко доказиве и слично.

         Председник Српске је најавио и да ће шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова током предстојеће посете замолити да Русија стави вето у Савету безбедности УН-а на британску резолуцију о Сребреници.

         „Покушаћу да објасним да је нама то важно управо зато што се занемарују српске жртве, а ако се жели пажња на Сребреници онда то мора да буде пажња која ће бити усмерена на жртве и бошњачког и српског народа”, истакао је Додик.

         Додик је рекао да ће са шефом руске дипломатије о томе разговарати у четвртак, али да то не значи да би Русија могла донети суд само на његов захтев без властитог промишљања.

         „У Савету безбедности је јасно написано на који начин могу да се доносе резолуције. Постоји претходни поступак усаглашавања који је можда важнији од самог вета и у којем може да се деси да резолуција не дође на дневни ред”, појаснио је Додик, истичући да је основно питање управо како постићи то да иницијатива за усвајање резолуције остане само иницијатива и да кроз процес усаглашавања, таква каква је написана, и не дође на дневни ред Савета безбедности.

         Он је додао да је ових дана видљиво да се из политичких разлога широм света од парламента Српске и БиХ преко парламента ЕУ и Савета безбедности УН-а предлаже усвајање резолуције како би се држала пажња на Сребреници, али и како би се наметнула истина.

         „Да је истина неупитна, не би јој требало оволико напора, а очигледно је и јасно је да је све усмерено на нас, како бисмо ми из страха или неког другог разлога морали да поштујемо та документа како би се рекло да су и Срби су то признали”, нагласио је Додик.

         Додик је истакао да управо зато Срби не смеју да признају та документа, јер колико је некима битно да намећу своју страну приче, толико је и Србима битно да се не шири неистина.

         Према његовим речима, упорно наметање геноцида врши се од оних који су можда вршили геноциде у прошлости над другим народима, а сада Србима покушавају да наметну одговорност.

         „Бошњаци упорно желе да колективизују одговорност, а Сребреница им је јасан повод”, рекао је Додик. С обзиром на то да Бошњацима тако нешто није прошло на суду, каже он, сада покушавају да створе мит о томе.

         „Стварна истина јесте да је тамо у континуитету убијено 3.500 Срба, да боли колико су незаинтересовани за судбину Срба на том простору, а помало већ иритира настојање да нам наметну 'истину' коју ми не желимо да прихватимо као такву и све то у вези са промоцијом неистине да се тамо десио геноцид, а при том занемарујући страдање Срба”, рекао је Додик.

         Коментаришући писања појединих медија да предстојеће обележавање 20 година од ратних дешавања у Сребреници западне силе користе да Сребреницу одвоје од Српске и доделе јој статус дистрикта какав има Брчко, Додик је рекао да је тако нешто немогуће без одлуке органа Републике Српске.

         „Нама се нико није обратио за тако нешто, а ја сам уверен да Република Српска има огромну одговорност према својој територији и не видим ниједан разлог зашто Сребреница не би остала део територије и политичког система Републике Српске”, нагласио је Додик.

         Председник Републике је истакао да захтев за издвајањем Сребренице из Републике Српске није ништа ново, те да неки медији напросто желе да још више спекулишу како се приближава 11. јул, а већ 13. или 14. јула више нико неће причати о томе.

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари