Додик: Дође ли до укључивања Косова у УН – тај пут ће затражити и Република Српска

„МОРАМО ДА СЕ БОРИМО ЗА СВОЈЕ ПОЗИЦИЈЕ И ДА ГОВОРИМО ДА СУ БРИТАНЦИ ТРАЈНО ПРОТИВ НАС“

* «Решење односа између Београда и Приштине на трајној основи морало би да подразумева и решење питања статуса Српске

* „Ако дођемо у позицију да разговарамо (о подели Косова), спреман сам да се окупе сви државни и национални фактори у Срба, а ту убрајам и нас из РС, и да се најозбиљније и та тема стави на дневни ред, јер се чини као једина која би могла да буде релевантна за разматрање. Треба изнети сва становишта за и против, без емоција и калкулација, На крају крајева, овде нису ни постављене трајне границе

___________________________________________________________________________________

          УКОЛИКО дође до укључивања Косова у УН и друге међународне институције, тај исти пут затражиће и Бањалука, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик.

         „Скупштина Српске донела је резлуцију у којој се наводи да ћемо, у случају успостављања новог међународног принципа и праксе у признавању права на самоопредељење, инсистирати на утврђивању нашег државног статуса. Тај документ је и даље на снази и од тога нећемо одустати", рекао је Додик за Новости.

         Он поручује да странци упорно примењују дупле аршине и упозорава да не могу аргументацију, коју користе за Косово, да искључе у случају БиХ.

         У том погледу, решење односа између Београда и Приштине на трајној основи морало би да подразумева и решење питања статуса Српске, казао је Додик.

         Поводом одлуке Велике Британије да се у СБ УН не расправља о Косову, Додик наглашава да није изненађен, јер, како наводи, од када је присутна на овим просторима, још од времена Отоманске империје, политика Британије је антисрпска.

         „Ми морамо да се отворено боримо за наше позиције и отворено кажемо - Британци су трајно усмерени против нас", рекао је председник РС.

         На констатацију да је Запад осетљив на његове изјаве и иницијативе усмерене на независност Српске, Додик узвраћа да је и он осетљив на то што девалвирају српска национална и државна права, Дејтонски споразум.

         На питање да ли мисли да је подела Косова једно од могућих решења, Додик истиче да је преговарачка позиција Србије данас далеко јача и моћнија захваљујући Александру Вучићу и наглашава да верује у оно што председник Вучић и његов тим раде.

         "Ако дођемо у позицију да о томе разговарамо, спреман сам да се окупе сви државни и национални фактори у Срба, а ту убрајам и нас из РС, и да се најозбиљније и та тема стави на дневни ред, јер се чини као једина која би могла да буде релевантна за разматрање. Треба изнети сва становишта за и против, без емоција и калкулација, На крају крајева, овде нису ни постављене трајне границе", казао је Додик.
        

          (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари