ДОДИК: БиХ је за нас одавно иностранство

НЕКИ У СВЕТУ БИ ДА ПОСЛЕ КОСОВА РЕШЕ И ДВА ДРУГАНЕУРАЛГИЧНА ПИТАЊА НА БАЛКАНУ - БИХ И МАКЕДОНИЈУ

  • Такви геостратези су после бриселског споразума добили нови елан, а у њиховој пројекцији је - слабљење Милорада Додика и довођење неких снага које би можда биле кооперативније за договоре о јачању БиХ и слабљењу Републике Српске, а да би се наводно убрзале европске интеграције
  • Не спорим да су Бошњаци изабрали Бакира Изетбеговића, али Република Српска није његова. Грађани Републике Српске не подржавају ниједну његову идеју, не гласају за њега, чак ни муслимани који живе у Републици Српској га не подржавају - наглашава Милорад Додик
  • Република Српска и Федерација су два потпуно одвојена ентитета у сваком погледу, без могућности да се споје. Бакир Изетбеговић покушава да своју империјалну политику спроведе у некаквој уједињеној Босни у којој би било што мање Срба и Хрвата, а што више Бошњака, који ће бити подржани арапским капиталом и досељавањем људи из тих земаља у овај део Европе, упозорава председник РС

          ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик уверен је да на дневни ред балканских криза долази БиХ, као и да би увод у ту тачку светских геостратега могла да буде смена власти у Српској.

         „Имате целу армију неких међународних изасланика, дипломата, квазихуманиста, који деценијама круже регионом и измишљају начин како да што дуже остану овде, јер имају добре плате и много угоднији живот него што би, рецимо, имали у Авганистану.

         И код њих сада влада уверење да треба завршити посао на Балкану, јер после Косова остају још два неуралгична питања на Балкану, а то су БиХ и Македонија“, навео је Додик у интервјуу за недељник НИН.

         Председник Српске истиче да су они, после бриселског споразума, добили нови елан да реше и остала нерешена питања у БиХ, те да у тој пројекцији стоји слабљење Милорада Додика и довођење неких снага које би можда биле кооперативније за договоре о јачању БиХ и слабљењу Републике Српске, а да би се наводно убрзале европске интеграције.

         Додик је нагласио да се сва његова власт заснива, пре свега, на подршци грађана његовим идејама, јер нема војску, тајне службе и друге атрибуте политичке моћи.

         На питање да ли изјаву бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговић да „нико не може Косово да компензује са Републиком Српском“ доживљава као неко упозорење, председник Додик је рекао да то није идеја ни државе Србије, нити Републике Српске, јер Република Српска као таква већ постоји и она је израз тежње српског народа након распада Југославије.

         „Не спорим да су Бошњаци изабрали Изетбеговића, али Република Српска није његова. Грађани Републике Српске не подржавају ниједну његову идеју, не гласају за њега, чак ни муслимани који живе у Републици Српској га не подржавају.

         Проблем је што након рата, Бошњаци, који су доскора били муслимани и који немају свој језик, трагају за својим идентитетом и покушавају да тај идентитет обезбеде преко државе, коју такође немају“, истакао је Додик.

         Председник Српске је подсетио да је БиХ сложена заједница и у неком апстрактном смислу припада свима. „Бошњаци живе у једном мањем делу БиХ, али они желе да је присвоје и буду њени власници. Главни проблем и јесте у томе што Бошњаци сваки покушај реформе желе да претворе у својатање БиХ и мајоризацију друга два народа“, сматра Додик.

         Он је запитао шта има Бањалука са Сарајевом и Изетбеговићевом опцијом. „Немамо ништа. А Изетбеговић може да иступа као лидер БиХ само у једном случају, ако има сагласност друга два народа, а у сваком другом случају је само лидер Бошњака“, констатовао је предсједник Додик.

         На питање - шта за њега значи изјава Изетбеговића да је Република Српска само српска по имену и да је она власништво свих грађана БиХ, Додик је рекао да у Републици Српској живе слободно и грађани других нација, те да је свако добродошао у Српску, али да је јасно да Српска нема ничег заједничког са Сарајевом и да је оно апстракција за Српску.

         „БиХ је за нас иностранство одавно и у том менталном и у сваком другом смислу, а Република Српска и Федерација су два потпуно одвојена ентитета у сваком погледу, без могућности да се споје. Бакир Изетбеговић покушава да своју империјалну политику спроведе у некаквој уједињеној Босни у којој би било што мање Срба и Хрвата, а што више Бошњака, који ће бити подржани арапским капиталом и досељавањем људи из тих земаља у овај део Европе“, истакао је Додик.

         Он је нагласио да је Република Српска у овом тренутку једини субјект у БиХ који поштује Дејтонски споразум, јер тај споразум никада нису подржали Бошњаци, а својевремено га нису подржавали ни Хрвати, јер им је укинута Херцег-Босна.

         „Република Српска је била, а и сада је спремна да на бази изворних овлашћења БиХ из Дејтонског споразума реформише ту земљу, али треба знати да је било само девет овлашћења БиХ у Дејтонском споразуму и у самом Уставу БиХ, док су каснијим реформама стално додавана нова овлашћења и сада их има 83.

         Такву наметнуту БиХ не можемо да прихватимо, али изворна БиХ би можда имала шансе, само њу нису никада подржали Бошњаци и Хрвати. А држава коју нико не подржава не може да успе. Зато и говорим да је БиХ немогућа земља те да би најбоље било да Република Српска добије своју самосталност и да, наравно, Федерација БиХ осигура своју самосталност и да онда градимо добре партнерске, комшијске односе“, оцјенио је председник Републике Српске.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари