Ђенерал Дража Михаиловић рехабилитован и проглашен - неосуђиваним

ВРАЋЕНА МУ СВА ГРАЂАНСКА ПРАВА, А НАСЛЕДНИЦИ ИМАЈУ ПРАВО НА - ПОВРАЋАЈ ИМОВИНЕ

  • Виши суд у Београду утврдио да је пресуда после које је Михаиловић стрељан донета у незаконитом процесу из политичких и идеолошких разлога. У образложењу своје одлуке је подсетио на преписку високих комунистичких функционера Милована Ђиласа и Александра Ранковића о томе како ће се поступак водити, да ли суђење треба да буде јавно или тајно, како ће изгледати оптужница...
  • Уврђено је да су браниоци током целог суђења успели само пет пута да контактирају Михаиловића и то „у присуству органа власти што говори о томе колико је суд ометао поступак“
  • Предмет поступка није била рехабилитација Равногорског покрета или Ослободилачке војске у отаџбини, јер је то је већ делимично учињено Законом и Уредбом, већ законитост спроведеног поступак против Михаиловића 
  • Одлуком суда потврђене су тврдње предлагача рехабилитације да Михаиловићу током процеса није било омогућено право на одбрану, да није видео свог адвоката до почетка суђења, да није имао ни право на непристрасан суд, док му је оптужница уручена седам дана пред суђење
  • У публици су, између осталих, били принц Александар Карађорђевић, председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ, припадници Равногорског покрета, Образа… Било је и оних у народним ношњама, као и са четничким обележјима

         ВИШИ суд у Београду рехабилитовао је команданта Краљевске војске у отаџбини генерала Драгољуба Дражу Михаиловића и вратио му грађанска права која су му била одузета у политичко-идеолошком процесу комунистичког режима 1946. године.

         Одлука о рехабилитацији значи да се Дража Михаиловић више не сматра осуђеним и да му се враћају сва грађанска права која су му била одузета поништеном пресудом Врховног суда ФНРЈ указао је један од пуномоћника предлагача рехабилитације адвокат Зоран Живановић. Он је у изјави новинарима рекао да се то односи и на конфисковану имовину, тако да сада Михаиловићеви наследници могу да траже повраћај имовине која му је одузета.

         Председник трочланог судског већа судија Александар Трешњев рекао је да је суд усвојио захтев за рехабилитацију и поништио пресуду којом је Михаиловић 15. јула 1946. године био осуђен на смрт, а два дана касније стрељан.

         На ову одлуку, сходно Закону о рехабилитацији не постоји право жалбе, тако да је она коначна.

         Судија Трешњев рекао је да је пресуда Врховног суда ФНРЈ у делу који се односи на Михаиловића проглашена ништавном као и да су ништавне све њене правне последице, па и оне које се односе на имовину.

          „Драгољуб Михаиловић сматра се неосуђиваним“, рекао је судија Трешњев, после чега је добио буран аплауз и поздраве публике.

         Детаљно образлажући одлуку о рехабилитацији, судија Трешњев је истакао да је суд утврдио да поступак против Михаиловића није био фер и коректно спроведен уз поштовање права окривљених, како по стандардима данашњег права, тако и ондашњег.

          „Поред тога што није имао фер поступак, против Михаиловића је поступак био политички обојен што јасно произлази из чињенице да су се представници извршне власти мешали не само у сам ток поступка већ учествовали у доношењу кључних одлука и мериторно одлучивање“, рекао је судија.

         Суд је утврдио да је спорна пресуда донета у незаконитом процесу из политичких и идеолошких разлога, навео је судија и подсетио на преписку високих комунистичких функционера Ђиласа и Ранковића о томе како ће се поступак водити, да ли суђење треба да буде јавно или тајно, како ће изгледати оптужница...

         Према речима судије, утврђено је и да су браниоци током целог суђења успели само пет пута да контактирају Михаиловића и то „у присуству органа власти што говори о томе колико је суд ометао поступак“.

         Судија Трешњев је истакао да судско веће није било надлежно да се бави утврђивањем чињеница и извођењем закључака да ли је Драгољуб Михаиловић ратни злочинац или не.

         То, како је указао, после оволико времена и није било могуће учинити.

          „Надлежност овог већа исцрпљује се у томе да ли је Драгољуб Михаиловић имао фер и правично суђење, односно да ли је судска одлука донета и из политичких и идеолошких разлога“, нагласио је судија.

         Он је напоменуо да и предмет овог поступак није била рехабилитација Равногорског покрета или Ослободилачке војске у отаџбини, јер је то је већ делимично учињено Законом и Уредбом, већ законитост спроведеног поступак против Михаиловића.

         Објављивање пресуде пратио је велики број медија и публике, тако да је велика судница Палате правде била испуњена до последњег места, а они који нису успели да уђу испред Палате правде певали су равногорске песме, носећи заставе и друга обележја.

         У публици су, између осталих, били принц Александар Карађорђевић, председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ, припадници равногорског покрета, Образа, Жене у црном, и други заинтересовани, међу којима је било и оних у народним ношњама, као и са четничким обележјима.

         Први захтев за рехабилитацију поднео је Михаиловићев унук Војислав Михаиловић 2006. године, а касније му се придружило још неколико удружења и странака.

         Предлогу за рехабилитацију придружили су се 2009. године Српска либерална странка, са Костом Чавошким на челу, Удружење припадника Југословенске војске у отаџбини, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима, професор међународног права Смиља Аврамов и други.

         Одлуком суда потврђене су тврдње предлагача рехабилитације да Михаиловићу током процеса није било омогућено право на одбрану, да није видео свог адвоката до почетка суђења, да није имао ни право на непристрасан суд, док му је оптужница уручена седам дана пред суђење.

         На пресуду, није имао ни право да уложи жалбу, већ је два дана од изрицања стрељан у тајности.

         Посебна Комисија утврђује тачну локацију на којој је стрељан, јер се претпоставља да су његови посмртни остаци пребачени на другу локацију.

         Михаиловић иначе нема гробно место.

         У недостатку других доказа о Михаиловићевој смрти, решењем Првог основног суда у Београду 2013. године као датум смрти Михаиловића утврђен је 17. јул 1946. године, пошто је суд утврдио да је тог датума стрељан.

КАРАЂОРЂЕВИЋ: Рехабилитација Михаиловића кључна за национално помирење

 

         ПРИНЦ Александар Карађорђевић поздравио је судску рехабилитацију генерала Драгољуба Драже Михаиловића и истакао да је то кључно и за национално помирење. Казао је и да је тиме коначно исправљена једна од највећих историјских неправди напоменувши да „то није била само неправда према једном родољубивом човеку, већ је била неправда према нашој земљи и народу“.

         Карађорђевић је навео да је зато данас „велики и позитиван дан за Србију и наш народ“.

          „Морамо учинити све, да разлике које и данас постоје међу нама превазиђемо зарад заједничке и боље будућности“, рекао је Карађрођевић, саопштио је Бели двор.

         Он сматра и да национално помирење може да почива само на истини, исправљању неправди и праштању.

АНТИЋ: Рехабилитацију Драже да славе и у Хрватској

 

         ЈЕДАН од опуномоћеника предлагача за рехабилитацију Драгољуба Михаиловића Оливер Антић изјавио је данас да је одлука о рехабилитацији Михаиловића велики дан за право и правду и да би овај дан требало да се слави и у Хрватској.

         Антић је новинарима после одлуке суда рекао да је то велики дан не само за српски народ већ и за часне Хрвате, Муслимане и Словенце који су се борили под Михаиловићевом командом и подсетио да се у јединицама којима је командовао борило око 10.000 Хрвата, 8.000 Муслимана и 6.000 Словенаца.

          „Овај дан би требало да се слави и у Хрватској“, рекао је Антић који је саветник председника Републике, и оценио да је ово велики дан за право и правду јер са правног становишта негативна одлука о захтеву за рехабилитацију не би ни могла да се образложи.

ШЕШЕЉ: Рехабилитација једина могућа одлука

 

         ЛИДЕР СРС Војислав Шешељ сматра да је одлука о рехабилитацији Драгољуба Михаиловића једина коју је суд могао да донесе, а овај дан, каже, заслужује да због тога буде проглашен „даном свеопштег српског помирења“.

         Историју Другог светског рата треба препустити историчарима, а да ми потомци четника, партизана... градимо заједно српску будућност, рекао је Шешељ новинарима испред Палате правде наводећи да је Михаиловић је српски јунак који се храбро борио у Другом светском рату а затим био невина жртва комунистичког режима.

         Он је додао да таква одлука суда не треба да означи престанак критике комунистичког режима после Другог светског рата.

ДРАШКОВИЋ: Печат правде на историјску истину о Михаиловићу

 

         СРПСКИ покрет обнове и председник Вук Драшковић поздравили су данашњу одлуку о рехабилитацији команданта Краљевске војске у отаџбини генерала Драгољуба Драже Михаиловића изразивши поштовање судијама које су, после седам деценија, „ставиле печат правде на историјску истину“ о Михаиловићу.

          „Данашње укидање комунистичке пресуде генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу, изречене 15. јула 1946, не значи само рехабилитацију ратног команданта прве антинацистичке гериле у Европи, него је то и рехабилитација његове војске и читаве Србије, са које је скинута анатема да је, подржавајући вођу антиокупаторског покрета отпора и министра војног избегличке југословенске владе у Лондону, била на страни Хитлеровог Трећег рајха".

         Српски покрет обнове, како наводи Драшковић у саопштењу, одаје признање и стотинама хиљада људи у Србији који су пуне две и по деценије подржавали нашу политичку борбу за рехабилитацију Равне Горе и њеног команданта.

         Пред Српским покретом обнове, који је и сам жртва још недемонтираног комунистичког наслеђа и служби безбедности у Србији, је и обавеза да се бори против новог убиства генерала Михаиловића, каже Драшковић.

          „А мртвог га, на жалост, убијају и срамоте многи његови тобожњи следбеници“, сматра Драшковић.

ОМЕРОВИЋ: Скандалозна и срамотна одлука о рехабилитацији

 

         ПРЕСЕДНИК скупштинског Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић сматра да је данашња одлука суда о рехабилитацији Драже Михаиловића, скандалозна и срамотна одлука која Србију ставља на поражену страну у Другом светском рату и која ће затегнути односе са државама региона.

         Омеровић је у изјави достављеној медијима оценио да та одлука „вређа истинске борце против фашизма и огромне жртве“ и да представља ревизију историје.

          „Цинизам је што судија каже да није утврђивана чињеница да ли је он ратни злочинац или не. Може суд вратити Михаиловићу грађанска права…, али нема тог суда који може вратити точак историје, а у историји ће Дража остати тамо где је од почетка Другог светског рата и био - на страни Хитлера и сарадник окупатора“, тврди Омеровић.       

         Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари