Дачић: Запад врши притисак на Београд због односа са Русијом и Кином

„А НЕ ПРОТИВИ СЕ ШТО ХРВАТСКА, НЕМАЧКА И МАЂАРСКА ИМАЈУ ДОБРЕ ОДНОСЕ СА КИНОМ“

* „Увели смо безвизни режим са Кином - Запад је против. Увели смо га са Индијом и Индонезијом - Запад је против. Са Русијом - опет против. Потписујемо договор о слободној трговини са Евроазијском економском унијом - такође је незадовољан

___________________________________________________________________________

           МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да Запад врши притисак на Београд због развоја односа са Русијом и другим земљама, а да је главни узрок политичког притиска руски гасовод иако "нико други не нуди гас".

           Дачић је додао да је Београд већ навикао да на њега врше притисак из иностранства.

           "Отпорни смо на притисак. Запад ће имати примедбе на сваку тему. Увели смо безвизни режим са Кином - Запад је против. Увели смо га са Индијом и Индонезијом - Запад је против. Са Русијом - опет против. Потписујемо договор о слободној трговини са Евроазијском економском унијом - такође је незадовољан", рекао је Дачић за "Раша тудеј".

           Он је оценио да Запад се не противи када Хрватска, Мађарска, Немачка имају пријатељске односе са Кином, а да такве ситуације не одговарају само са Србијом, нагласивши да се према Београду примењују двоструки стандарди.

           "Немачка и северноевропске земље могу да користе гас који тече кроз `Северни ток`, а Срби не треба да купују руски гас - он на њих негативно утиче. То јест, на Немце и друге не утиче. Двоструки стандарди. А, ми се са њима стално суочавамо", каже Дачић.

           Дачић је истакао да је Србија већ почела да полаже 400 километара гасовода "Турски ток" и изразио наду да ће у Бугарској све бити у реду и да неће бити препрека.

           Пројекат "Турски ток" подразумева изградњу гасовода који се састоји из два крака, капацитета од по 15,57 милијарди метара кубних.

           Први крак је предвиђен за испоручивање гаса турским потрошачима, а почеће да ради током ове године.

           Други крак је намењен за снабдевање земаља јужне и југоисточне Европе, а његово пуштање у рад планирано је за ову годину.

           (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари