Дачић: Укидање такси не може бити компензација за прекид лобирања

ПОВОДОМ ГРЕНЕЛОВЕ ПОСЕТЕ ПРИШТИНИ: „ПРИТИСАК САД НА ЊИХ ТРЕБА ДА БУДЕ МНОГО ЈАЧИ“

* У Скупштини Србије изјавио: „Америка није променила свој став према независности Косова, али је промењен њен приступ који је раније, док су на челу САД били Бил Клинтон и Барак Обама, био дефинисан тако да Србија мора да прихвати независност Косова

* „Сада је – додао је - ситуација другачија, они дају простор за постизање компромиса, односно отварају могућност за постизање компромиса и хоће да учествују у томе на конструктиван начин

________________________________________________________________________

        КОМЕНТАРИШУЋИ посету изасланика Ричарда Гренела Приштини, министар спољних послова Србије, Ивица Дачић, изјавио је да повлачење признања самопроглашене независности Косова не може бити компензација за укидање антицивилизацијских такси.

        Дачић је нагласио да притисак на Приштину треба да буде много јачи јер би у том случају укинули таксе и ту би помоћ САД била најкориснија.

        Он је новинарима у Скупштини, где на седници ресорног одбора представља годишњи извештај о раду Министарства спољних послова, казао да појачано интересовање америчких представника да се одблокира „заробљени“ дијалог може само да нас радује.

        Навео је и да је председник Србије Александар Вучић поздравио тај ангажман и подсетио да је став Београда исти као раније, а то је да дијалог може и треба да се настави, али да пре тога треба да буду укинуте антицивилизацијске таксе које, и поред многих осуда, нису укинуте већ дуже од годину дана.

        „Међутим, то су наша добра очекивања, реалност је вероватно много другачија у Приштини у овом тренутку и то ће све зависити умногоме од тога да ли ће и када бити формирана нова Влада“, казао је министар.

        Дачић истиче да је веома важно да Србија буде конструктивна и да сви виде да није она извор проблема, већ да су узроци свих проблема једнострани потези Приштине који се понављају из године у годину.

        Како каже, таксе на робу из централне Србије и БиХ нису једини случај и у том смислу подсећа да су у Приштини донели одлуку и о трансформацији безбедносних снага у оружане, што је супротно Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

        Навео је да разговори са Гренелом неће бити лаки, јер се сви актери и даље налазе на супротним странама.

        Међутим, оценио је као добар знак то што Американци показују вољу да се реше те ствари и то је велика промена.

        Како је објаснио, Америка није променила свој став према независности Косова, али је промењен њен приступ који је раније, док су на челу САД били Бил Клинтон и Барак Обама, био дефинисан тако да Србија мора да прихвати независност Косова.

        „Сада је ситуација другачија, они дају простор за постизање компромиса, односно отварају могућност за постизање компромиса и хоће да учествују у томе на конструктиван начин, не вршећи притисак само на Београд, као раније“, казао је шеф српске дипломатије.

        Одговарајући на питање шта ће урадити уколико Гренел затражи да се прекине кампања повлачења признања независности Косово, Дачић каже да се нада да то значи да ће и они да обуставе кампању за признавање независности Косова*, јер на свакој седници СБ УН представници САД позивају све земље да признају Косово*, преноси Спутњик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари