Дачић у Савету безбедности УН посовом КиМ помињао суверенитет и целовитост Србије

САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ УН ОДРЖАО НОВУ СЕДНИЦУ ПОСВЕЋЕНУ СИТУАЦИЈИ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

  • Амбасадор Русије Василиј НЕБЕНЗЈА: Десет година након једностраног проглашења независности спонзори тог пројекта треба да размисле о последицама те мере. Данас нема јасне перспективе Косова, косовски захтеви за чланство у неколико међународних институција су одбијени. Постоје велики проблеми у покрајини и међународна заједница мора да их блиско надгледа
  • Амбасадорка САД Ники ХЕЈЛИ: Ситуација на Косову у последњих десет година је побољшана, мултиетничка демократија на Косов јача. Београд и Приштина треба што пре да постигну споразум о нормализацији односа. Наредни месеци су кључни, а бенефити јасни
  • Амбасадор Кине Ву ХАИТАО: Резолуција 1244 треба да буде правна база. Кина поштује суверенитет Србије
  • Амбасадор Велике Британије Мајкл РАЈКРОФТ: Косово није иста земља као пре 10 година када је успостављен Унмик... Изградња демократије захтева време
  • Ивица ДАЧИЋ се захвалио државама које нису признале једнострано проглашену независност Косова због доследне подршке и принципијелног поштовања Повеље УН и резолуције СБ УН 1244, и позвао оне које су Косово признале, да ту одлуку преиспитају и тиме дају подстрек обема странама за налажење узајамно прихватљивог решења кроз дијалог
  • Дачић је изразио забринутост због недавне одлуке Интерпола о брисању међународних потерница за одређеним бројем особа са Косова, меду којима су и Хашим Тачи и Рамуш Харадинај

          АМБАСАДОРИ чланица Савета безбедности УН данас су на седници посвећеној Косову позвали Београд и Приштину да наставе разговоре, али су изнели опречне ставове о ситуацији на Косову 10 година од једностраног проглашења независности.

          Они су на седници у седишту УН у Њујорку, на којој је представљен редован тромесечни извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша били сагласни у осуди убиства лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, али и о значају спровођења досадашњих договора Београда и Приштине ради мира и стабилности у региону.

          Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја рекао је да 10 година након једностраног проглашења независности "спонзори тог пројекта" треба да размисле о последицама те мере, оценивши да "данас нема јасне перспективе" Косова, а да су косовски захтеви за чланство у неколико међународних институција одбијени.

Василиј Небензја

          "Постоје велики проблеми у покрајини и међународна заједница мора да их блиско надгледа", рекао је Небензја, упозоривши на проблеме с корупцијом и организованим криминалом, катастрофалну економску ситуацију и низак ниво безбедности.

          Он је рекао да је очекивање да ће број држава које признају независност Косова расти "без темеља", а да су поједине земље чак и повукле признање.

          Представник Русије је подсетио да Приштина не поштује договор о стварању Заједнице српских општина (ЗСО), истичући да су званичници ЕУ "толерантни на ту стагнацију", да још нема јасних назнака када ће Специјални суд за злочине ОВК почети да ради, а да истовремено Београд показује спремност за наставак дијалога и компромис.

          Упозорио је на опасност коју представља повратак радикалних исламиста из Сирије и Ирака, наводећи да то представља велики ризик за Балкан, али и за целу Европу.

          Америчка амбасадорка при УН Ники Хејли оценила је да је ситуација на Косову у последњих десет година побољшана, да "мултиетничка демократија на Косову" јача, али да увек има места за напредак, додајући да САД желе "прави мир".

          Она је рекла да Београд и Приштина треба што пре да постигну споразум о нормализацији односа, додајући да је то "добитак за обе стране".

          "Наредни месеци су кључни, а бенефити јасни", казала је Ники Хејли.

          Она је рекла и да САД осуђују убиство Оливера Ивановића, да су понудиле помоћ косовским институцијама, али и да верују да је Косово способно да реши тај случај.

          Представник Кине Ву Хаитао је истакао да Резолуција 1244 треба да буде "правна база" и додао да Кина поштује суверенитет Србије.

          Он је рекао и да Кина поздравља дијалог на високом нивоу и да се нада да ће Београд и Приштина применити договоре и доћи до међусобног помирења и трајног решења који би био у интересу обе стране.

          Представник Кине је рекао да је интерес народа на првом месту и додао да Кина подржава рад Мисије УН на Косову и Метохији.

          Представница Француске Ана Геген је позвала косовске власти да починиоце убиства Оливера Ивановића што пре приведу правди.

          Она је казала да је 10 година од проглашења независности Косова "Француска на страни Косова и изградњи институција".

          "Ово је прича о успеху, али велики део тек треба урадити. Косово може рачунати на нашу подршку", рекла је Ана Геген.

          Британски амбасадор при УН Мајкл Рајкрофт рекао је поводом 10 година од проглашења независности Косова да је остварен напредак и да Косово има економски раст.

          "То није иста земља као пре 10 година када је успостављен Унмик", рекао је представник Велике Британије, додајући да изградња демократије захтева време.

          Он је поздравио изјаву косовског председника Хашима Тачија који је казао да се неће укинути Специјални суд за злочине ОВК, али и позвао власти да реше случај убиства Оливера Ивановића.

Ники Хејли

          Дачић позвао чланице СБ УН да се фокусирају на проналажење компромиса за Косово

  • Говорећи о ситуацији на Косову, Ивица ДАЧИЋ истакао да је Србија спремна да настави дијалог, али да се поставља питање хоће ли било какав нови договор имати смисла, ако после четири и по године од потписивања Бриселског споразума, нема ни назнака о примени дела који се односи на формирање ЗСО

          МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић апеловао је данас на седници у Њујорку да се све чланице Савета безбедности УН фокусирају на налажење компромисног и одрживог решења за вишедеценијски проблем Косова, а да до тада пруже пуну подршку мисији УН (Унмик).

          На седници у УН на којој је разматран тромесечни извештај о раду Унмика, Дачић је рекао да је присуство Унмик "од кључног значаја за изградњу трајног мира, стабилности и безбедности и изградњу поверења између заједница и решавање проблема са којима се суочавају припадници српске и других неалбанских заједница".

          Дачић је оценио да су проблеми на Косову бројни, а безбедносна ситуација крхка и додао да су неопходни посвећеност, стрпљење и напоран рад како би се то променило.

          Он је рекао да ће Србија наставити да "предузима активности у циљу заштите својих националних и државних интереса, поштујући основне постулате међународног права, а превасходно принципа суверенитета и територијалног интегритета, као универзалних вредности којима се потврђују слобода и једнакост међу државама и народима".

          Дачић је државама које нису признале једнострано проглашену независност Косова захвалио због доследне подршке и принципијелног поштовања Повеље УН и резолуције СБ УН 1244, и позвао оне које су Косово признале, да ту одлуку преиспитају и тиме дају подстрек обема странама за налажење узајамно прихватљивог решења кроз дијалог.

          Говорећи о ситуацији на Косову Дачић је указао да, иако је још у августу 2013. потписан Први споразум о принципима који регулишу нормализацију односа којим је предвиђено успостављање Заједнице српских општина, то још није остварено.

          Он је рекао да је Србија "конструктивно, посвећено и одговорно" учествовала у дијалогу Београда и Приштине и "доследно и у доброј вери имплементирала преузете обавезе".

          Истакао је да је Србија спремна да настави дијалог, али да се поставља питање хоће ли било какав нови договор имати смисла, ако после четири и по године од потписивања Бриселског споразума, нема ни назнака о примени дела који се односи на формирање ЗСО.

          Дачић је подсетио и на недавно убиство лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, рекавши да је тај догађај "драматично угрозио сигурност на Косову и Метохији и потврдио нужност присуства међанародне заједнице".

          Додао је да три недеље од тог убиства нема никаквих информација, осим изјава појединих представника Приштине да се ради о "мафијашко-криминалном обрачуну" и да убиство сигурно није етнички мотивисано што је, додао је, "само покушај замагљивања неспособности или неспремности Приштине да спроведе истрагу о овом гнусном злочину".

          Дачић је у говору подсетио да су косовске власти покушале да донесу одлуку о укидању закона о оснивању Специјалног суда за злочине ОВК што је изазвало осуду у међународној заједници.

          Уз подсећање на моралну одговорност према жртвама и њиховим породицама, Дачић је нагласио да је "утврђивање кривичне одговорности и кажњавање злочинаца имати немерљиву вредност у борби против некажњивости и показати да је правда достижна за све жртве и поновио спремност Србије да пружи све доказе којима располаже".

          Додао је да позиције које појединци "заузимају у привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији, не могу и не смеју да буду препрека остваривању правде и свакако их не ослобађају кривичне одговорности за извршена недела".

          У том контексту, Дачић је изразио забринутост због недавне одлуке Интерпола о брисању међународних потерница за одређеним бројем особа са Косова, меду којима су и Хашим Тачи и Рамуш Харадинај.

          (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари