Дачић: Свим светским факторима смо ставили до знања да се нико не игра ватром јер ће Србија реаговати

НАГЛАСИО ДА СЕ ТО ОДНОСИ НА „НАРУШАВАЊЕ ДОГОВОРА У БРИСЕЛУ – СА НАТО И КФОРОМ“

* „Неки потајно подстичу Харадинаја и разне друге да буду што екстремнији, како би се опструирао дијалог и Србија навела да мора да призна Косово. То се неће десити. Хоћете споразум? Имаћемо договор на бази компромиса. Нећете? Нећемо имати било какав споразум. То је лошија ватијанта, али и у тој варијанти ми свакако нећемо одустати она наших националних и државних интереса“

________________________________________________________________________

          СВИМ међународним факторима јасно је речено да ће свака војна интервенција, која нарушва договор у Бриселу, са НАТО-ом и са КФОР-ом изазвати реакцију Србије, поручио је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

          "Сви добро знају да нико не сме да се игра ватром и да очекује да Србија неће реаговати. Србија ће реаговати", рекао је Дачић новинарима замољен да коментарише наводе да косовске власти планирају упад у постројење Трепче на северу КиМ.

          Дачић је позвао све да воде рачуна да не провоцирају Србију.

          Такође, истакао да Србија неће дозволити да буде дио проблема, и да се не придружује начину на који приштинске власти функционишу у последњем периоду - доношење разних једностраних одлука, од формирања војске, увођења такси, усвајања платформе.

          Дачић је нагласио да платфрома није за, него је против дијалога, да је то ултиматум Србији и Београд нема намеру да разматра тако нешто.

          "Кажу да ће они на крају нас да признају. Када чујете тако нешто, запитате се да ли су ти људи свесни позиције у којој се налазе. Да ли су свесни да, када ја седим у Савету безбедности испред мене стоји - Србија, а кад они седе, стоји њихово име и презиме? Да ли је то правнично или није - такво је реално стање", рекао је Дачић.

          Он је поручио Приштини да ће имати споразум, ако га жели договором и компромисом, али, уколико не желе на тај начин, да не мисле да су јачи од Србије, која неће урадити ништа да би провоцирала сукобе.

          На констатацију да све већи број дипломата долази у Приштину и упитан да ли има конкретнијих помака када је реч о платформи и таксама, Дачић је рекао да Србију радује толики број представника који долазе, али и приметио да је реч о "двострукој игра", јер не реагују сви на исти начин.

          "Неки потајно подстичу Харадинаја и разне друге да буду што екстремнији, како би се опструирао дијалог и Србија навела да мора да призна Косово. То се неће десити. Хоћете споразум? Имаћемо договор на бази компромиса. Нећете? Нећемо имати било какав споразум. То је лошија ватијанта, али и у тој варијанти ми свакако нећемо одустати она наших националних и државних интереса", закључио је Дачић.

          (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари