ДАЧИЋ: Стратегија за дијалог са Приштином десет дана по повратку Николића из Њујорка

РЕФОРМЕ ЋЕ НЕМИНОВНО ДОВЕСТИ ДО ТОГА

ДА СРБИЈА ЈЕДНОГ ДАНА ПОСТАНЕ ЧЛАНИЦА ЕУ

  • Суштина преговора са Приштином не треба да буде у томе да се Србија натера да призна једнострано проглашену независност Косова, нити би Србија у томе била спремна да учествује - нагласио је ивица Дачић

       ПРЕМИЈЕР и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је данас након састанка са делегацијом Европског парламента за југоисточну Европу, коју предводи Едуард Кукан, да је Србија спремна за почетак преговора о пријему у ЕУ.

​        Дачић је на конференцији за новинаре изразио очекивање да ће се то догодити ускоро, уз напомену да суштинско питање није да ли ће Србији датум бити одређен у децембру или у првој половини наредне године.

​        Према његовој оцени, од самог одређивања датума значајније су реформе које ће Србија спровести, а тај процес ће неминовно довести до тога да наша земља једног дана постане чланица ЕУ.

​        Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, он је навео да суштина тих разговора не треба да буде у томе да се Србија натера да призна једнострано проглашену независност Косова, нити би Србија у томе била спремна да учествује.

​        Дачић је истакао да ће у наредних десет дана, по повратку председника Србије Томислава Николића из САД, бити направљена стратегија преговора са Приштином, и додао да је важније о чему ће се разговарати, него ко ће седети за преговарачким столом.

​        Кукан је поручио да све институције Европске уније подржавају европску будућност наше земље и да су спремне да сарађују са новим руководством у Србији.

​        Он је поручио да ће 10. октобра Европска комисија поднети извештај о напретку Србије у којем ће бити наведено шта све наша земља мора да уради да би напредовао процес њене евроинтеграције.

​        Успешно спровођење кључних питања, међу којима су борба против корупције и организованог криминала, реформа правосуђа и наставак дијалога Београда и Приштине, од кључног је значаја и на основу успеха и оствареног напретка Европски савет ће одредити датум за почетак преговора, додао је Кукан.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари