ДАЧИЋ: Стране банке су за годину дана из земље изнеле милијарду и по евра

ПРЕМИЈЕР УПОЗОРИО ДА СЕ СРБИЈА

НЕ МОЖЕ ЕКОНОМСКИ ПОКРЕНУТИ СТЕЗАЊЕМ КАИША

  • Грађани Србије немају одакле да штеде, зато је покретање новог инвестиционог циклуса кључ за паљење економске машине која је заустављена - оценио је председник Владе ивица Дачић на Менаџмент форум Југоисточне Европе
  • Предности Србије су пољопривреда, прехрамбена индустрија и енергетика и у тим деловима домаће привреде треба да крене нови инвестициони циклус
  • Са новцем који су из земље изнеле стране банке могло је нешто друго да се уради. То је тема о којој треба да се размишља, нагласио је Дачић

        Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је држава не може да води економску политику штедње и стезања каиша, јер грађани Србије немају одакле да штеде, и поручио да је покретање новог инвестиционог циклуса кључ за паљење економске машине која је заустављена.

        Дачић је на Менаџмент форум Југоисточне Европе указао да није реално позивати на стезање каиша и штедњу, јер штеди онај ко има, а грађани Србије немају.

        „Са најмањим пензијама и платама, тешко да се може остварити епохалан изум економске политике, а то је штедња. Проблем је наћи економски модел који ће представљати и уважавати реалност ситуације у којој се налазимо”, истакао је премијер Србије.

        „Не знам да ли сте свесни да пола милиона пензионара има пензију мању од 15.000 динара, више од милион мању од 20.000 динара и ако је економски изум који се предлаже замрзнути пензије или смањити пензије, довешће до тога да пацијент умре”, рекао је Дачић.

        Он је нагласио да су предности Србије пољопривреда, прехрамбена индустрија и енергетика и нагласио да у тим деловима домаће привреде треба да крене тај нови инвестициони циклус.

        „У покретању тог циклуса важну улогу има финансијски секртор, који сам доста критиковао јер није довољно у функцији привредног развоја. Не кажем да се ту ради о незаконитим радњама, али он мора бити више у функцији оживљавања приведе, што је и у интересу самог финансијског сектора”, навео је Дачић истичући да се у Србији стално слуша како је финансијски сектор стабилан, а да истовремено привреда пропада.

        „Да ли је то нормално или показује да постоји дефект у систему - да финсијски сектор не држи новац тамо где је ризично”, истакао је Дачић наводећи да су за годину дана стране банке из земље изнеле милијарду и по евра што није нелегално, али отвара питање друштвене одговорности.

        „Са тим новцем могло је нешто друго да се уради. То је тема о којој треба да се размишља”, поручио је Дачић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари