ДАЧИЋ: Србија се без ЕУ не може борити за Косово

ПРЕМИЈЕР: ОДНОСИ СРБИЈЕ СА ЕУ НИКАД НИСУ БИЛИ БОЉИ,

ИСТОРИЈСКОГ РУКОВАЊА СА ТАЧИЈЕМ БИЋЕ НА КРАЈУ - АКО ДО ТОГА ДОЂЕ

  • Државни врх у организацији Кабинета председника Републике Томислава Николића наредне седмице договара платформу за преговоре са Приштином
  • Дачић потврдио да ће Србију следеће седмице посетити министар спољних послова Велике Британије Вилијам Хејг и рекао да је Хејгов долазак „веома позитиван за Србију”
  • Премијер Србије је навео да је било планирано да тројни састанак у Бриселу буде одржан изван очију јавности, али да је он то одбио и истакао да ће сви састанци убудуће бити јавни

        ПРЕМИЈЕР Ивица Дачић најавио је да ће наредне седмице бити одржан састанак државног врха у организацији Кабинета председника Републике Томислава Николића на којем би требало да се договори платформа за преговоре са Приштином.

       „Израда платформе је у току. На тим састанцима је више пута разговарано о елементима нашег приступа у наставку дијалога и ту није реч само о томе како видимо коначно решење за Косово, већ и о другим стварима које треба решавати, а које се тичу закључака Европског савета из децембра прошле године, односно потребе нормализације односа са Приштином”, навео је премијер, а пренео Танјуг.

       Говорећи о почетним позицијама две стране, премијер је казао да је у Бриселу нагласио да Србија никада неће признати Косово и Метохију, а да је са друге стране косовски премијер Хашим Тачи рекао да је питање статуса за њих решено. „То су наше полазне позиције, али нормално је да се разликују, иначе не би било потребе ни да разговарамо. Сигуран сам, међутим, да постоји спремност Приштине да разговарамо о свим темама”, додао је Дачић.

       Он је поновио да се није руковао са косовским премијером Хашимом Тачијем, јер је протоколом било предвиђено да не буде ни ритуалног руковања, ни државних симбола. Премијер је навео да је првобитно било планирано да састанак буде одржан изван очију јавности, али да је он то одбио и истакао да ће сви састанци убудуће бити јавни.

       „Али, нема ритуалног руковања, нити државних симбола. Подразумева се да постоји нормална комуникација и у даљем току састанка је таква и била”, рекао је Дачић и додао: „Историјско руковање ће бити на крају, ако до тога дође”.

       Дачић је рекао и да је Србија направила стратешки и тактички добар потез учешћем на тројном састанку у Бриселу, јер се без ЕУ не може борити за Косово.

       „Србија је учешћем на овом састанку доказала да она није проблем”, изјавио је у петак касно увече у Бриселу Дачић, наводећи да је најважнија ствар која је постигнута у разговорима са високом представницом ЕУ и косовским премијером – договор да не буде једностраних потеза ни са једне стране. „Ја сам то предложио и Тачи је то одмах прихватио”, рекао је Дачић.

       Он је нагласио да је Београд спреман да разговара о свим питањима, а не само о темама које се тичу севера Косова и паралелних институција на којима инсистира ЕУ. „Треба разговарати и о српској имовини на Косову, културној баштини, Србима са југа, повратку избеглица, али и о ратним злочинима, укључујући и трговину органима. Будући разговори неће бити лаки”, констатовао је Дачић. „У вези са паралелним структурама Тачију сам рекао да је не тако давно и он био део једне паралелне структуре, односно формације”, додао је он.

       Дачић је потврдио да ће Србију следеће седмице посетити министар спољних послова Велике Британије Вилијам Хејг и најавио „скору посету” и америчких званичника Београду. Дачић је рекао да је Хејгов долазак „веома позитиван за Србију” и додао да ће са Хејгом између осталог разговарати и о дешавањима на утакмици у Крушевцу.

       Дачић је такође најавио и скору посету америчких званичника Србији, али није прецизирао о коме је реч. Како су раније пренели поједини медији у региону, Београд би до краја месеца могла да посети и америчка државна секретарка Хилари Клинтон.

       „Све је то резултат и последица потеза које влада повлачи на плану европских интеграција. Они који говоре да су односи са ЕУ у кризи, заборављају да односи Србије и Уније никад нису били бољи”, истакао је Дачић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари