ДАЧИЋ: Србија нема пречи интерес од сарадње са Републиком Српском

ТРОЈНИ СУСРЕТ ДОДИК-ДАЧИЋ-ЏОМБИЋ, ЗАЈЕДНИЧКА СЕДНИЦА ВЛАДА РС И СРБИЈЕ

  • ДОДИК: Србија, као потписница Дејтонског мировног споразума, мора ући у Савет за имплементацију мира (ПИК). Решавање тог питања неопходно је и зато што су у саставу ПИК-а Турска и неке друге земље које немају везе са Дејтоном, а Србија и Хрватска, иако потписнице Дејтонског мировног споразума, то нису
  • Председник Владе Републике Српске Александар ЏОМБИЋ: Стратешки циљ Републике Српске је неговање добрих односа са Србијом. Зато смо договорили заједничке седнице влада и мање-више свакодневне контакте премијера и ресорних министара

        ЗАЈЕДНИЧКА седница влада Републике Српске и Србије - на којој је анализирана сарадња предузећа за гасне пројекте „Гас-РЕС“ из Бањалуке и „Србијагас“ на реализацији пројекта изградње гасовода Јужни ток - одржана је и Бањалуци.

       Две владе су размотриле и заједничке пројекте коришћења хидропотенцијала централне српске реке под називом „Средња Дрина“. Било је реи и о другим заједничким пројектима.

       Две владе су потписале протокол о сарадњи и меморандум о разумевању.

       Истовремено је председник Републике Српске Милорад Додик - након данашњег састанка са премијером Србије Ивицом Дачићем - рекао да у наредном периоду треба решити питање чланства Србије, као потписнице Дејтонског мировног споразума, у Савету за имплементацију мира (ПИК).

       Решавање тог питања неопходно је и зато што су у саставу ПИК-а Турска и неке друге земље које немају везе са Дејтоном, а Србија и Хрватска, као потписнице Дејтонског мировног споразума, то нису.

       „Србија има своје одговорности када је Дејтонски споразум у питању и оне су несумњиве, а наша сарадња се одвија у оквиру праксе прихватљиве за све“, истакао је Додик, најављујући скору  седницу Савета за имплементацију Споразума о специјалним и паралелним везама Српске и Србије.

       Председник Републике је рекао да искористио данашњи састанак да Дачића упозна са политичком ситуацијом у БиХ, која је, како је навео, заглибљена у институционалну кризу, јер је готово пола састава Савета министара, углавном бошњачких министара, пред изласком из ове институције на нивоу БиХ.

       Додик је открио да је са Дачићем разговарао и о Јужном току и скраћење процедура за стицање двојног држављанства.

       А такође: о заједничким пројектима у образовању од основног до високог, јер Српска жели да своје наставне планове и програме усклади са Србијом.

       „Следи плодна сарадња која подразумева далеко више пројеката и снаге да ти пројекти буду спроводиви“, истакао је Додик.

       Дачић је, са своје стране, рекао да је сарадња са Републиком Српском од стратешког значаја за Србију и да у је у том контексту неопходно што више конкретних заједничких пројеката који би били на добробит свих грађана.

       „За Србију не постоји пречи интерес од сарадње са Републиком Српском“, рекао је Дачић.

       Дачић је поновио ранији став званичног Београда да се Србија залаже за поштовање Дејтонског мировног споразума и његову промену само уколико је она уз сагласност сва три народа и оба ентитета у БиХ.

       „То је јасна политика коју Србија има и на основу те политике развија своје односе и са Бањалуком и са Сарајевом. Са друге стране има специјалне односе и паралелне везе са Републиком Српском што је апсолутно и потпуно разумљиво и не знам да ли ико на свету има да каже и једну реч против те сарадње“, истакао је Дачић.

       Он је додао да градња Јужног тока у Србији треба да почне у децембру, када је предвиђен и састанак представника свих земаља кроз које пролази гасовод.

       Председник Владе Републике Српске Александар Џомбић саопштио је да је договорено да се заједничке седнице влада Српске и Србије одржавају сваких шест месеци.

       „Стратешки циљ Републике Српске је неговање добрих односа са Србијом. У том контексту су и заједничке седнице влада и мање-више свакодневни контакти премијера и ресорних министара“, истакао је Џомбић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари