ДАЧИЋ: Србија неће политику „покретних циљева“

ПРЕМИЈЕР У ЛОНДОНУ - СВОЈ РАЗГОВОР СА ВИЛИЈЕМОМ ХЕЈГОМ

ОЦЕНИО КАО ВЕОМА ПОЗИТИВАН

  • Замолио сам - објаснио је Ивица Дачић - да се има у виду да Србија не може да дозволи да постоји политика „покретних циљева“. Ако треба да трчимо маратон, да знамо која је последња деоница, а не да се стално каже „трчите још пет-десет километара“. То су кључеви за коректне и чисте односе
  • Дачић је указао да је Велика Британија „имала веома значајну улогу у историји Србије и Балкана” и да сада „није довољно присутна на Балкану колико је била у претхдоним вековима”, па да, сходно томе, и економски и билатерални односи нису на нивоу на коме би требало да буду

        СРБИЈА је спремна за наставак дијалога и видљиве и одрживе резултате у преговорима Београда и Приштине - изјавио је у Лондону премијер Ивица Дачић.

        Он се срео са Вилијемом Хејгом, британским министром спољних послова, и том приликом изразио спремност своје владе да спроводи реформе администрације и друштва.

        За сусрет са Хејгом рекао је да је био „веома позитиван” и да је протекао у коректним тоновима, као и да су теме разговора биле шире од европских интеграција и питања Косова, а оценио је и да Велика Британија није довољно присутна на Балкану.

        Премијер Србије рекао је да је добио уверавања да је Велика Британија „посвећена европском путу Србије” и прецизирао да постоје три кључне ствари код испуњавања очекивања од Србије.

        При том је подвукао: „Прво, не треба Србија да доноси одлуке и решава проблеме за које унапред знамо да постоје у последњих пет минута. Друго, сви одговори треба да буду јасно дефинисани, да не би било као до сада да не знамо шта смо се договорили и да свако има своје тумачење”.

        „И треће, замолио сам да се има у виду да Србија не може да дозволи да постоји политика „покретних циљева“. Ако треба да трчимо маратон, да знамо која је последња деоница, а не да се стално каже „трчите још пет-десет километара“. То су кључеви за коректне и чисте односе”, додао је премијер Србије.

        Дачић је нагласио да његова влада жели „отворен и искрен” однос с Британијом.

        „Ми да кажемо шта су наши ставови и да не лажемо међународну заједницу да ћемо нешто урадити а после то не урадимо, и да не лажемо наш народ да нешто нећемо урадити и да то урадимо. Треба да сагледамо околности у којима се налазимо и да утврдимо заједничке тачке добрих односа (двају земаља). Састанак је био веома позитиван, у веома коректним тоновима”, рекао је Дачић.

        Он је рекао да је Велика Британија „имала веома значајну улогу у историји Србије и Балкана” и да сада „није довољно присутна на Балкану колико је била у претхдоним вековима”, па да, сходно томе, и економски и билатерални односи нису на нивоу на коме би требало да буду.

        „Наша спољнотрговинска размена је око 300 милиона евра у оба правца, што је веома, веома мало у односу на неке друге државе. Отворени смо за развој економских и заједничких интереса у свим другим сферама друштвеног живота”, казао је премијер Србије.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари