ДАЧИЋ: Одлука о геј паради већ наредних дана

ОД БЕЗБЕДНОСНИХ СЛУЖБИ ЗАТРАЖИО „ИЗВЕШТАЈЕ И ПРОЦЕНЕ РИЗИКА“

  • Било добро да геј парада у Београду буде одржана и Влада Србије неће дозволити да изазову насиље групе које прете због одржавања геј параде
  • Ни НАТО пакт не би могао да омогући одржавање геј параде у Сарајеву, Цетињу, Приштини и Новом Пазару због тога што су тамо сви против тога

        НАРЕДНИХ дана ће - на основу безбедносних процена - бити одлучено да ли ће у Београду, 6. октобра, бити одржана Парада поноса - саопштио је премијер Србије Ивица Дачић.

       У Народној скупштини - на седници посвећеној посланичким питањима - Дачић је открио: „Обратио сам се безбедносним службама да ми пошаљу извештаје и своје процене. Јавни скупови су слободни осим ако не постоје безбедносни разлози”.

       Овоме је додао: да би било добро да геј парада у Београду буде одржана и да Влада Србије неће дозволити да групе које прете због одржавања геј параде изазову насиље.

       „Има пуно разога и за и против (одржавања геј параде). Прво, највећи број грађана сигурно не подржава одржавање параде, али никоме не дајемо за право да прети насиљем, то се не сме толерисати. Ко је дао за право било којој организацији да говори да нешто може или не може да се одржи у Београду. Ми то нећемо дозволити, овде је реч о потпуно погрешној процени да ће се влада уплашити од оних који прете насиљем”, рекао је Дачић одговарајући на питање шефа посланичке групе ЛДП Чедомира Јовановића.

       Поновио је да не припада онима који сматрају да је одржавање геј параде услов за улазак Србије у Европску унију.

       „То је потпуно погрешна конотација. Постоје земље које су даље одмакле од нас у европским интеграцијама, а које нису имале геј параде”, рекао је Дачић и навео пример Црне Горе.

       Како је навео, „нисам приметио да ни у мезимчету међународне заједнице, Приштини, постоји намера да се одржи геј парада”.

       Дачић је рекао и да сматра да ни НАТО пакт не би могао да омогући одржавање геј параде у Сарајеву, Цетињу, Приштини и Новом Пазару због тога што су тамо, како је навео, сви против тога.

       Говорећи о геј паради у Београду, Дачић је указао и да они који позивају на насиље штете интересима земље и позвао политичаре да воде рачуна шта изјављују како не би погоршавали ситуацију.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари