ДАЧИЋ КАО НИКОЛИЋ: „Датум“ да, али не по цену националних интереса

ПРЕМИЈЕР УПОЗОРИО ДА ОНИ КОЈИ СУ ПОБЕДИЛИ МИЛОШЕВИЋА

ДАНАС ИМАЈУ АНТИЕВРОПСКЕ ИДЕЈЕ

  • Ако кажете да до децембра морате да добијете „датум“, онда је и „цена“ много већа и Србија би морала да је плати кроз дијалог са Приштином, упозорио је председник владе Србије
  • Данас имамо ироничну ситуацију да Србију у ЕУ воде они против којих се борило 5. октобра 2000. године.  Не желим да кажем да је 5. октобар био политички промашај. Био је жеља народа за променама. После 12 година десила се поново жеља за суштинским променама. После 5. октобра долази 6. октобар

        СРБИЈА не мења политику кад је реч о евроинтеграцијама, али то не значи да ће због добијања датума за почетак преговора о чланству у Унији урадити било шта против националних и државних интереса - саопштио је премијер Ивица Дачић.

       „Ако ви изразите жељу да до децембра морате да добијете „датум“, онда је и „цена“ много већа и Србија би морала да је плати кроз дијалог са Приштином”, рекао је Дачић, одговарајући на питања новинара да ли изјава председника Томислава Николића да Србија неће јурити за датумом значи успоравање процеса интеграција.

       „Ми журимо ка ЕУ, али не јуримо датум по сваку цену”, рекао је Дачић и додао да мисли да је председник Николић рекао да не треба да јуримо за датумом, а не да не треба да журимо.

       Он је додао да то више није само питање датума, већ и дијалога са приштинским властима и да је стога важно да у овом тренутку постоји процес, а не да се јури за датумом.

       Дачић се данас срео са члановима делегације Парламентарне скупштине НАТО-а , коју је предводио лорд Томас Мајкл Џоплинг, и том приликом рекао да ће Србија проблеме на Косову и Метохији решавати мирним путем и дијалогом јер жели да се постигне праведно решење, које је прихватљиво и за Србе и за Албанце. Једино такво решење, нагласио је, гарантује дугорочну стабилност и просперитет читавог региона.

       Премијер је данас - нешто раније - оценио да су 12 година после октобарских промена, улоге на политичкој сцени Србије веома промењене и да у земљи постоји иронична ситуација.

       „Данас имамо ироничну ситуацију да Србију у Европску унију воде они против којих се борило 5. октобра 2000. године, а они који су (Слободана) Милошевића победили са европским идејама сад имају антиевропске идеје“, рекао је Дачић новинарима у Београду после разговора са делегацијом Европске комисије.

       Он је навео да није дошло само до кадровских промена у последњих 12 година, већ да људи који су били актуелни 5. октобра, сад то више нису, а чак су и променили своју политичку концепцију.

       „Али, што да радимо. То је живот. То је политика. Не желим да кажем да је 5. октобар био политички промашај.

       Био је жеља народа за променама. После 12 година десила се поново жеља за суштинским променама“, рекао је Дачић.

       Закључио је да из искуства оних који су владали и пре 5. октобра и оних који су владали после тог датума свако треба да извуче поуке.

       „После 5. октобра долази 6. октобaр“, рекао је Дачић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари