ДАЧИЋ: Хоће да заврше започето у два светска рата - да се Србија што више смањи

КОМЕМОРАЦИЈА У ДРАГИНЦУ КОД ЛОЗНИЦЕ, ГДЕ СУ НЕМЦИ 1941. ГОДИНЕ СТРЕЉАЛИ 2.950 ЖИТЕЉА МАЧВЕ И ПОЦЕРЈА

  • Српске жртве су заборављене и историја је искривљена тако да су поражене нације постале важније на Балкану него што су Србија и српски народ - рекао је премијер Ивица Дачић
  • Они који су овде изгубили животе били су невине жртве, они су уткали своје животе у нову Европу и ЕУ, где нас сада условљавају да бисмо у њу ушли, тако да морамо да дозволимо да се заврши оно што је започето у Првом и Другом светском рату, а то је да се Србија што више смањи
  • Председник Владе је навео да је Србија у борби за људске и европске вредности дала много више него неке друге државе које су веома лако постале чланице ЕУ
  • Србија је заслужила да буде део Европе, јер је Европу стварала и овде, зато нашим незаборавом и непристајањем да ово препустимо тмини историје треба да сведочимо о нашој жељи да се боримо за идеале слободе, равноправности и поштовања, казао је Дачић
  • Ми смо били на страни истине и правде и очекујемо да они на чијој смо страни били и данас буду на страни истине и правде када је Србија у питању, нагласио је Дачић

        ПРЕМИЈЕР и министар унутрашњих послова Ивица Дачић данас је у Драгинцу код Лознице, где је на данашњи дан 1941. године стрељано око три хиљаде житеља Мачве и Поцерја, поручио да је Србија својом борбом против фашизма и жртвама заслужила да данас буде део ЕУ.

       Дачић је истакао да се Срби морају поносити својом борбом против фашизма и слободарском историјом, те да не смеју да допусте да се заборави чињеница да је у Првом светском рату Србија изгубила половину мушке популације и да је огромне жртве претрпела и у Другом светском рату.

       Данас, после геноцида који смо преживали у два светска рата због тога што смо били на правој страни међународне заједнице, Србија није заслужила да се има неправедан однос према њој и њеним националним интересима, јер Србија је увек била на страни која се борила против фашизма, рекао је Дачић.

       Према његовим речима, српске жртве су заборављене и историја је искривљена тако да су поражене нације постале важније на Балкану него што је Србија и српски народ. 

       Они који су овде изгубили животе били су невине жртве, они су уткали своје животе у нову Европу и ЕУ, где нас сада условљавају да бисмо у њу ушли, тако да морамо да дозволимо да се заврши оно што је започето у Првом и Другом светском рату, а то је да се Србија што више смањи, упозорио је Дачић.

       Председник Владе је навео да је Србија у борби за људске и европске вредности дала много више него неке друге државе које су веома лако постале чланице ЕУ.

       Србија је заслужила да буде део Европе, јер је Европу стварала и овде, зато нашим незаборавом и непристајањем да ово препустимо тмини историје треба да сведочимо о нашој жељи да се боримо за идеале слободе, равноправности и поштовања, казао је Дачић, додавши да су жртве у Драгинцу припадници неког другог народа, о томе би се причале приче и легенде, и зато Србија мора да инсистира да њене жртве не буду заборављене.

       Дачић је истакао да треба учинити све да се спрече нови ратови, али и да се прекраја историја. 

       Ми смо били на страни истине и правде и очекујемо да они на чијој смо страни били и данас буду на страни истине и правде када је Србија у питању, додао је Дачић. 

       На комеморативном скупу грађанима се обратио и градоачелник Лознице Видоје Петровић, који је поручио да су страдалници из Драгинца, међу којима је било и много деце, опомена да се не сме пристати на заборав зла, као и да жртве захтевају памћење и опомену.

       Председник Владе Србије положио је венац на Спомен-костурницу на стратишту у Драгинцу код Лознице, која сведочи о првом масовном злочину нацистичких окупатора почињеном над цивилима у Другог светског рата на територији тада окупиране Србије, када је током једног дана, 14. октобра 1941. године, извршена одмазда стрељањем 2.950 цивила.

       Немачке окупационе снаге су се на тај злочин одлучиле у знак одмазде за погибију и рањавање војника Вермахта, који су страдали приликом офанзиве против партизанских устаника у западној Србији.

       За стрељањем у Драгинцу, уследила су масовна погубљења цивила у Крагујевцу, Краљеву и многим другим стратиштима у Србији.

Дачић: Злочинци нас не пуштају у ЕУ

       Лозница - Ивица Дачић поручио да је Србија својом борбом против фашизма заслужила да буде део ЕУ, али да је не пуштају управо они који су чинили злочине над Србима.

       Дачић је данас у Драгинцу, где је на данашњи дан 1941. године стрељано око три хиљаде житеља Мачве и Поцерја. 
Дачић је истакао да се Срби морају поносити својом борбом против фашизма и слободарском историјом, те да не смеју да допусте да се заборави чињеница да је у Првом светском рату Србија изгубила половину мушке популације и да је огромне жртве претрпела и у Другом светском рату. 

       „Данас после геноцида који смо преживали у два светска рата због тога што смо били на правој страни међународне заједнице, Србија није заслужила да се има неправедан однос према њој и њеним националним интересима, јер Србија је увек била на страни која се борила против фашизма“, поручио је Дачић. 

       Према Дачићевим речима, српске жртве су заборављене и историја је искривљена тако да су поражене нације постале важније на Балкану него што је Србија и српски народ.
„Они који су овде изгубили животе били су невине жртве, они су уткали своје животе у нову Европу у ЕУ, где нам сада условљавају да бисмо у њу ушли да морамо да дозволимо да се заврши оно што је започето у Првом и Другом светском рату, а то је да се Србија што више смањи“, упозорио је Дачић. 

       Према његовим речима, Србија је у борби за људске и европске вредности дала много више него неке друге државе које су веома лако постале чланице ЕУ и „које дан данас говоре да Србији тамо није место, које нам сваког дана прете и говоре да Србија треба да призна независност Косова и да поново треба да нам уведу визе“. 

       „Србија ништа не тражи и ништа не треба да јој дајете. Србија је заслужила да буде део Европе, јер је Европу стварала и овде, зато нашим незаборавом и непристајањем да ово препустимо тмини историје сведочимо о нашој жељи да се боримо за идеале слободе, равноправности и поштовања“, казао је Дачић. 

       Да су Драгиначке жртве припадници неког другог народа, о томе би се, према Дачићевим речима, причале приче и легенде, и зато Србија мора да инсистира да њени умрли не буду заборављени.
„Морамо да опростимо онима који су злочин починили, али не можемо да заборавимо нити да пристанемо да су њихове жртве вредније од наших“, истакао је Дачић, истакавши да треба учинити све да се спрече нови ратови, али и да се прекраја историја. 

       „Важно је да се зна ко је на чијој страни био. Ми смо били на страни истине и правде и очекујемо да они на чијој смо страни били и данас буду на страни истине и правде када је Србија у питању“, поручио је Дачић. 

       На комеморативном скупу се грађанима обратио и градоначелник Лознице Видоје Петровић,који је поручио да су страдалници из Драгинца, међу којима је било и мноо деце, опомена да се не сме пристати на заборав зла, и да жртве захтевају памћење и опомену.Србе су, како је подсетио, у историји делиле идеолошке разлике, али их је спајала идеја антифашизма, слободе и вере у напредак, тако да и данас поштовање прошлости треба да буде темељ изградње боље будућности за све грађане. 

       „Немати прошлост је остати без будућности. Али, ако тамо останемо, ако се тамо заглибимо, будућност због које смо се у њу вратили постаће недостижна. Проци ће пре него што схватимо да је све - садашњост, да је неразумевање нога што је било јуче јемство да ћемо још мање разумети оно што нас чека“, цитирао је Петровић речи књижевиника Борислава Пекића.
Стрељање цивила у Драгинцу прво је масовно стрељање током Другог светског рата, а немачке окупационе снаге су се на тај злочин одлучиле у знак одмазде за погибију и рањавање војника Вермахта, који су страдали приликом офанзиве против устаника у западној Србији. 

       У Драгинцу је на више локација, у складу са заповешћу Адолфа Хитлера да се на окуираним подручјима за једног убијеног немачког војника стреља сто а за рањеног 50 цивила, убијено 2.950 људи, а најмлађа жртва била је стара свега три дана. 

       За стрељањем у Драгинцу, уследила су масовна погубљења цивила у Крагујевцу, Краљеву и многим другим стратиштима у Србији.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари