Дачић: Харадинај је у Берлину понизио Меркел и Макрона – француски лидер неће нови шамар

ОТКАЗИВАЊЕ `ПАРИЗА` НИЈЕ ПОРАЗ СРБИЈЕ, А ТАЧИ ЈЕ ВЕЋ ПРИЗНАО ДА ЈЕСТЕ – „КОСОВА“

          МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да отказивање самита у Паризу, на коме је требало да се разговара о наставку дијалога Београда и Приштине, јесте нечији пораз, али најмање званичног Београда и да је то једино добро у том случају.

         Дачић је навео за телевизију Пинк да је рано рећи када ће дијалог Београда и Приштине бити настављен и какав се слијед догађаја може очекивати.

         Упитан да ли је отказивање састанка у Паризу пораз Француске, Њемачке и великих сила, Дачић је рекао да је предсједник привремених институција у Приштини Хашим Тачи тачно дефинисао ситуацију изјавивши да је то пораз за самопроглашено Косово.

         Он каже да је самит у Паризу одложен јер француски предсједник Емануел Макрон није желио да дозволи да му премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај "удари шамар", као што је у Берлину понизио њемачког канцелара Ангелу Меркел и Макрона.

         "Они су му у замену за укидање такси, понудили да Косово добије визну либерализацију и да помогну на путу ка ЕУ. Харадинај их је питао ко ће то њему да гарантује? Хтео је да каже да му треба мало јачи гарант него што су они", рекао је Дачић.

         Он је напоменуо да нема много туге ни у Бриселу ни у Вашингтону због отказивања самита у Паризу што, како је оцијенио, говори да САД то виде као доказ да без њих не може ништа да се заврши.

         Дачић је рекао да не очекује скори наставак дијалога јер се европски лидери баве другим темама, а једна од главних је избор функционера водећих институција у ЕУ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари