Дачић: Доминика је већ осма држава која је суспендовала своје признање „Косова“

РАСПРАВА О СТАЊУ НА КиМ У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ УН БИЋЕ ОДРЖАНА 14. НОВЕМБРА

         КОСОВО и Метохија је „враћено” на агенду Савета безбедности УН, а прва наредна седница на којој ће бити размотрен извештај о стању у јужној српској покрајини заказана је за 14. новембар.

         Ово је за Танјуг потврдио министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

         „Усвојен је програм рада СБ за новембар, где је седница о КиМ поново враћена на дневни ред и заказана за 14. новембар”, рекао је Дачић.

         Он је објаснио да су неке земље и даље тражиле да Косово не буде на дневном реду СБ УН, али нису тражиле и гласање о томе, већ су одлуку препустиле председавајућем.

Дачић је објавио да је и карипска држава Доминика суспендовала признање независности Косова до окончања дијалога Београда и Приштине.

         После разговора с највишим званичницима Доминике током посете тој земљи, Дачић је рекао да је добио званичну ноту Министарства спољних послова Доминике у којој "јасно и прецизно пише" да је Влада те земље преиспитала своју претходну одлуку и суспендовала је, саопштило је Министарство спољних послова.

         "Јасно и прецизно пише да Влада Комонвелта Доминика даје предност дијалогу, да ће поштовати све оно до чега стране у дијалогу дођу као резултат договора, да у међувремену суспендује своју позицију о признању Косова као независне државе, чекајући крај дијалога", казао је шеф српске дипломатије.

         Он је додао да је Доминика осма по реду земља која више не признаје Косово као независну државу", наводи се у саопштењу.

         "Влада Доминике сматра да њена подршка решењу будућег статуса Косова треба да буде подршка дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, а не дефинисање статуса пре окончања дијалога. Када две стране буду постигле споразум, Влада Комонвелта Доминике ће га доследно подржати.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари