Дачић: Болтон је са Путином и Лавровом причао о церемонији за споразум Београд-Приштина

„НАУЧНОФАНТАСТИЧНЕ СУ СВЕ ОВЕ ПРИЧЕ ДА ЋЕ СВЕ БРЗО ЗАВРШИТИ... ВЕЋ У 2019. ГОДИНИ“

* „Америкнцима је битно да је Русија сагласна и да у томе учествује, осим оног дела који води Европска унија (ЕУ). Велике силе морају да буду гарант договора пошто он мора да прође и кроз Савет безбедности

* „И уколико се тај договор постигне, то је велика позитивна ствар за цео регион и за све ове земље које би биле гаранти, укључујући и земљу у којој би се то потписало САД. То је плус за Трампову политику и за САД

________________________________________________________________________________

           МИНИСТАР спољних послова Ивица Дачић изјавио је да су Сједињене Америчке Државе изразиле спремност да организују церемонију потписивања споразума Београда и Приштине и да позову и друге земље, као и да је саветник за националну безбедност Џон Болтон о томе причао са руским председником Владимиром Путином и шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим.

           "Њима је битно да је Русија сагласна и да у томе учествује, осим оног дела који води Европска унија (ЕУ). Велике силе морају да буду гарант договора пошто он мора да прође и кроз Савет безбедности", рекао је Дачић у интервјуу за Политику од суботе 30. децембра.

           На питање колико је за америчког председника важно питање решавања проблема Косова, Дачић је рекао да Доналд Трамп полази од тога да може да се постигне договор Београда и Приштине.

           "И уколико се тај договор постигне, то је велика позитивна ствар за цео регион и за све ове земље које би биле гаранти, укључујући и земљу у којој би се то потписало САД. То је плус за Трампову политику и за САД", рекао је Дачић.

           Нарочито, додао је Дачић, ако су око тога сагласни Београд и Приштина, јер би то како је навео, би био њихов дипломатски успех.

           "Али, за сада, нема никаквих индиција да ће доћи до формалне промене формата дијалога, односно укључивања Америке, јер би он морао да се промени на један такође формалан начин", рекао је Дачић.

           Значи, додао је Дачић, "да сада неко одлучи да више нећемо да разговарамо код (високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике) Могеринијеве, него ћемо да разговарамо у неком другом формату, а тога нема".

           "Јер, без обзира на то колико ће сада ЕУ да буде заузета својим проблемима, и даље ће се држати тог формата, али ће постојати потреба, као што је Трамп рекао, да се не изгуби моментум, да се не чека превише. Формално, укључивање САД није ни било предвиђено. Нису они никада ни тражили", рекао је Дачић.

           Дачић је рекао да је преговарачки процес у "тоталној дефанзиви и пат позицији", а да би се наставио дијалог потребно је да Приштина повуче таксе које је увела на производе из Србије.

           "Они сигурно нису очекивали да ћемо ми да признамо Косово, али су можда очекивали да ће ЕУ да им да бар визну либерализацију", рекао је Дачић.

           Дачић је оценио да ће се и због европских институција дијалог наћи у пат позицији, јер предстоје избори у ЕУ, конституисање различитих органа, док се специјални представник бира тек крајем године.

           "Одлазећа Федерика Могерини је такође у незгодној позицији које кораке даље да предузима у условима кад јој оспоравају резултат и ауторитет као да је она малтене на нашој страни што је, иначе, далеко од истине", рекао  је Дачић.

           Он је рекао да у "целој тој ситуацији нису неке перспективе да се може очекивати успешан ток дијалога у следећој години".

            "Зато су све ове приче да ће то брзо да се реши превише научнофантастичне", навео је Дачић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари