ДА ИМ ОРВЕЛ ПОЗАВИДИ: Употребили „несмртоносни гас“ против два камиона!

КОСМЕТСКА НАТО-ФИЛИЈАЛА

НАПРАВИЛА АЛТЕРНАТИВНИ ПРЕЛАЗ КОД ЈАРИЊА

Јарињe

  • Велимир ИЛИЋ: „Влада никако неће питање Косова и метохије да стави на дневни ред да се о томе расправља. КФОР чисти пролазе, баца сузавац, пребија грађане, приводи, хапси, а ми ништа не предузимамо“
  • Вјерица РАДЕТА: СРС инсистира на томе да режим Бориса Тадића прекине сваки даљи разговор о придруживању Србије Европској унији, јер сва зла која нам се дешавају долазе из Брисела и Вашингтона
  • Александа ВУЧИЋ: Српска напредна странка захтева од свих на Косову и Метохији, посебно од представника међународне заједнице, да уздржано поступају и да у оквирима Резолуције 1244 спроводе своје задатке

        КФОР је јутрос нешто после 04 сата успоставио нови контролни пункт за проверу возила јужно од прелаза 1 у близини Јариња, као подршку Еулексу, саопштено је из командеКФОРа.

        КФОР је, у исто време, блокирао алтернативни пут око прелаза 1 западно од Ибра, ка Рудници.

        У овој акцији је косметска НАТО-филијала поново употребила сузавац, али је накнадно - правдајући се - саопштила да је та употреба била „кратка, изолована и оправдана“.       

        Иначе, у својој ароганцији више и не води рачуна ни о речима ни о обзирима, нити утиску који ће оставити. Тако су, баш са позиција силе која и не мора има много памети, саопштили да су сузавац употребили да би «спречили два камиона да угрозе безбедност новог контролног пункта за возила и особље КФОР-а и Еулекса на том пункту» .

        Ово је за неког новог Гиниса: коришћење сузавца да би се спречила два камиона!

        Шта год под тим подразумевали, још су објавили: „Административни прелаз на Јарињу технички је оперативан и спреман за употребу“. А сузавац су назвали - као да су побегли из неког Орвеловог списа -  „несмртоносним гасом“ који су употребили „кратко, изоловано и оправдано“.

        А све то наводно против српских камиона! Једино је нејасно: шта о овоме мисле српски врапци око Јариња.

        Према сведочењима очевидаца и српских учесника у „догађају“, војници КФОР-а су пешице прешли барикаду, развукли бодљикаву жицу ка скретању за алтернативни пут према Рудници и тако блокирали Ибарску магистралу према централној Србији.

        Чувари барикаде су се повукли, али су двојица Срба, упркос томе, приведена и после сат времена пуштена.

        Убрзо је започело окупљање становника Лепосавића, Лешка и околних места. Камионима су довезли и изручили
додатне количине песка и тако препречили пут који води до прелаза Јариње.

        Председник Општине Лепосавић Бранко Нинић који је са окупљеним народом, изјавио је да су „припадници америчког Кфора без икаквог повода бацили сузавац на окупљени народ и позвао их да се уздрже од сличних акција“.

        Власт у београду, у сваком случају, као да не мисли ништа. Или ћути зато што је свему била унапред обавештена и дала сагласност.

        Једино су дигли глас опозициони посланици у народној скупштини - шеф посланичке групе Нове Србије Велимир Илић и Вјерица радета (СРС).

  Илић је прво оценио: „Влада никако неће питање Косова и метохије да стави на дневни ред да се о томе расправља. КФОР чисти пролазе, баца сузавац, пребија грађане, приводи, хапси, а ми ништа не предузимамо“.

        Он је навео и да Влада нема снаге да пред добијање статуса кандидата напише прави извештај о ономе шта се дешавало на Косову и достави га парламенту.

        „Влада је у дилеми да купи време и направи неки извештај који ће бити лимунада у односу на оно што се догађало, јер ова Влада је и увела Еулекс на мала врата без парламента, одступила од Резолуције 1244 и створила услове за проблеме на Косову који су сада евидентни, а не зна како те проблеме да разреши“, оценио је Илић.

        Радета је рекла да је очигледно да представници режима одуговлаче са тим да се о проблемима на Косову и Метохији расправља у парламенту.

        „Када су у питању проблеми на Косову и Метохији, СРС инсистира на томе да режим Бориса Тадића прекине сваки даљи разговор о придруживању Србије Европској унији, јер сва зла која нам се дешавају долазе из Брисела и Вашингтона“, изјавила је Радета.

        Она је нагласила да се из дана у дан дешавају ствари које иду у прилог њиховом захтеву и као пример навела догађаје на Јарињу од протекле ноћи.

        Огласио се и заменик председника СНС, Александар Вучић, који је на страначкој конференцији за медије реако: «Српска напредна странка захтева од свих на Косову и Метохији, посебно од представника међународне заједнице да уздржано поступају и да у оквирима Резолуције 1244 спроводе своје задатке. Насиље није никоме донело ништа добро и не може да донесе ни међународној заједници, не може да донесе чак ни косовским Албанцима, а Срби свакако и сасвим сигурно неће прихватити да учествују у било каквим насилним акцијама. Све је могуће и сваки проблем је могуће решити на миран начин, дијалогом и сваки разговор и сваки дијалог је стотину пута бољи од примене силе и зато сматрамо да не постоји ниједан разлог, никаква потреба да на било који начин или КФОР, или било која друга међународна организација покуша употребом силе да оствари одређене задатке.»

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари