Брнабић: Србија неће убрзавати улазак у ЕУ признањем Косова и санкцијама против Русије

У ИНТЕРВЈУУ „ПОЛИТИЦИ” НАГЛАСИЛА: „ТАЈ ПУТ ЈЕ ЗА СРБИЈУ У ПОТПУНОСТИ ИСКЉУЧЕН”

         ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић изјавила је да је за Србију потпуно искључена могућност да прихвати независност Косова и уведе санкције Русији зарад убрзавања процеса европских интеграција.

         “Да ми данас кажемо: 'Санкције Русији и признајемо независност Косова' тај пут до Брисела би ишао много лакше и много брже. Али, то није пут који је у интересу Србије... Тај пут је за Србију у потпуности искључен”, рекла је Ана Брнабић у интервјуу за лист Политика.

         Премијерка је рекла да је ЕУ стратешки правац за Србију, али не по цену свега.

         “Али, пут реформи, где имате владавину права, ефикасније судство, борбу против корупције, ефикасну и транспарентну државну управу, предвидиво пословно окружење - све је то пут који нас води у ЕУ, али је и у нашем интересу”, рекла је она.

         Говорећи о стању у медијима, премијерка је рекла да су медији у Србији слободнији него 2010. или 2011. године и да сада има много више портала и “такозваних истраживачких медија”, што је добро.

         Она је рекла да је направила озбиљан преседан када се састала са представницима Групе за слободу медија, јер је свесна да је реч само једној групи, у којој чак и нема највећег новинарског удружења УНС-а.

         “Сада било ко, ако направи групу, може да тражи састанак код председника Владе. Увек сам отворена за дијалог и саслушаћу чак и појединце, а не само удружења, који мисле да нешто у Србији није добро или може и треба да се промени. Имамо потпуно различите ставове, што не значи да не треба да имамо дијалог... Ми нисмо непријатељи. Они нису задовољни одговорима, али нисам ни очекивала да ће рећи да су одлични”, рекла је Ана Брнабић.

         Она је изразила наду да ће тај дијалог бити настављен.

         Одговарајући на питање о могућности одржавања ванредних парламентарних избора у 2018. години, премијерка је рекла да не верује да ће они бити расписани, нити о томе размишља.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари