Брнабић: Иако је мој деда био Хрват – ја сам премијер, а да ли је ишта слично могуће у Хрватској?

„ГОЛМАН ФУДБАЛСКЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ХРВАТСКЕ НЕ СМЕ НИ ДА ПОМЕНЕ СВОЈЕ СРПСКО ПОРЕКЛО“

* У Тршићу рекла: Влада Србије још нема званичан став по питању Косова и Метохије и имаће га чим буде имала конкретан предлог на столу. Вучић даје све од себе да дође до компромисног решења, не мислим да је компромисно решење близу, гледа да га нађе и са леве и десне стране, из свих углова покушава да гледа на тај проблем, тако да што мање изгубимо, а што више да добијемо

* На питање да ли је то што министар спољних послова Ивица Дачић говори да је подела КиМ најбоље решење и званичан став владе, указала: Појединачно изношење ставова не смета, с обзиром да је започет унутрашњи дијалог по питању КиМ. Да ли је то ЗСО плус или да нема никаквог компромиса и да ћемо чекати док једном не преузмемо контролу над целом територијом јужне покрајине, без обзира да ли је то реално или не, или подела... свако може да изнесе своје мишљење”

_________________________________________________________________________________

         ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић изјавила је данас, поводом реаговања државног врха Хрватске на говор Александар Вучића у Бачкој Паланци на обележавању годишњице „Олује”, да јој није јасно шта се то дешава у Хрватској и шта ради њихов државни врх који покушава да „изокрене истину”.

         „Пажљиво сам слушала Вучићев говор и ни у једном тренутку нисам видела ништа проблематично у његовом говору. Чини ми се да хрватски државни врх покушава у потпуности да изврне истину и проба да прикаже како је црно бело и обрнуто, бело црно”, рекла је Брнабић.

         Нагласила да од председника Србије Вучића није чула никакаве фашистичке изјаве, али да их јесте чула у Глини, када су тамо прослављали „Олују”. У емотивном одговору на питања новинара, Брнабић је рекла да је њен деда био Хрват, а не Србин из Хрватске и да је поред те чињенице она постала председница Владе Србије.

         „То показује да је Србија довољно отворена и да је могуће у Србији да имате председника Владе чији је деда био Хрват. Замислите у Хрватској да имате председника Владе који има било какве везе са Србијом”, навела је Брнабић у емотивном говору.

         Истакла је да, са друге стране, у Хрватској имамо ситуацију да голман хрватске репрезентације не сме ни да помене да има било какво српско порекло.         

          Влада Србије још нема званичан став по питању Косова и Метохије и имаће га чим буде имала конкретан предлог на столу, изјавила је данас у Тршићу Брнабић.

         „Вучић даје све од себе да дође до компромисног решења, не мислим да је компромисно решење близу, гледа да га нађе и са леве и десне стране, из свих углова покушава да гледа на тај проблем, тако да што мање изгубимо, а што више да добијемо”, рекла је Брнабић новинарима.

         На питање да ли је то што говори министар спољних послова Ивица Дачић да је подела КиМ најбоље решење и званичан став владе и да ли изношење појединачних ставова смета влади, премијерка је казала да је то Дачићев став, а да влада још нема званичан став.

         Ипак, напомиње, појединачно изношење ставова не смета, с обзиром да је започет унутрашњи дијалог по питању КиМ и да је добро да сви кажу шта мисле.

         „Да ли је то ЗСО плус или да нема никаквог компромиса и да ћемо чекати док једном не преузмемо контролу над целом територијом јужне покрајине, без обзира да ли је то реално или не, или подела... свако може да изнесе своје мишљење”, навела је Брнабић.

         Премијерка је рекла да не зна да ли ће се до краја године наћи компромис за КиМ, истичући да председник Вучић чини све што је у његовој моћи да као држава не остављамо замрзнути конфликт генерацијама иза нас.

         „Али, то не зависи само од председника Вучића, влада му даје подршку, већ зависи и од људи у Приштини, колико су они отворени да разговарају”, казала је она.

         Истиче да компромис значи да обе стране нешто изгубе, али и добију.

         „Надам се да ће се компромис наћи и мислим да је неозбиљно ко год данас причао да треба да држимо замрзнути конфликт и да ми који данас водимо ову државу немамо храбрости нити одговорности, ни идеје како да решимо тежак замрзнути конфликт, како то каже опозиција. Каже опозиција - само ви то оставите, али коме: деци и унуцима, па нека они решавају. То нама говоре сви они људи који кажу да не треба да разговарамо о компромисном и дугорочном решењу”, рекла је Брнабић.

         Председница владе поручује - хајде да не остављамо тај проблем деци и да станемо иза председника Србије, који има довољно храбрости и знања да то реши, који хоће да преузме одговорност и иза себе остави Србију која јасно зна где иде и шта је.

         „Хајде да и ми решимо и будемо довољно одговорни и храбри, не знам да ли ћемо стићи до тога, али ћу увек као премијерка стати иза Вучића и надам се да ћемо имати саговорника у Приштини и међународној заједници. Надамо се да ће грађани Србије разумети ко је храбар и може ово да реши”, рекла је премијерка.

         (Танјуг)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари