Брисел избегао да коментарише Дачића

ЗАСАД НЕ ПРАВЕ ПРОБЛЕМ ОД ПРЕМИЈЕРОВЕ ОЦЕНЕ ДА УЛАЗАК СРБИЈЕ У ЕУ КОЧЕ ОНИ КОЈИ СУ ИЗГУБИЛИ ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ

         ЕВРОПСКА комисија је „примила на знање оно што је јављено да је рекао српски премијер, али ми не дајемо никакве опаске или осврте на изјаве политичара", изјавио је у Бриселу представник у Европској комисији Петер Стано.

         Стано је тако одговорио на питање новинара како Европска комисија гледа на изјаву премијера Дачића да „улазак Србије у Европску унију коче они који изгубили Други светски рат, док је Србија била међу победницима у том рату", и да ли Комисија сматра да је та изјава „увредљива за неке чланице ЕУ".

         Представник за штампу комесара за ширење ЕУ Штефана Филеа навео је да у вези с тим и са Извештајем Комисије о напретку Србије може указати на то што је Филе прошле недеље у Београду предочио, а то је да се "српске власти морају усредсредити на оно што је од првенствене важности".

         „Оно што је важно за ту земљу јесте посебно реформа правосуђа, хватање у коштац с корупцијом и организованим криминалом, заштита мањина и рањивих група, слобода медија, а за српске грађане је битно да се предузму мере за смањивање прилива азиланата како би се одржао са ЕУ режим без виза", што значи спречавање злоупотребе визне либерализације, рекао је представник.

         На молбу да се осврне и на изјаве председника Парламента Немачке и шефа немачке дипломатије да Хрватска не спроводи добро све реформе и услове да би половином идуће године постала чланица Европске уније, Стано је узвратио да „свака чланица ЕУ може имати сопствено мишљење".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари