БАРАЋ: Два Тадићева човека, Шапер и Ђилас, успоставили контролу медијског простора

ИЗЛАГАЊЕ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ

„ЗАЈЕДНО ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ“

  • Некако се подударило, напоменула је Бараћ, да су они који су најмоћнији у медијској сфери и најближи државном врху
  • Два човека врло блиска председнику Србије, један је (Срђан) Шапер, други (Драган) Ђилас, сматра Бараћ, преко својих медијских фирми, или како се то већ зове, успоставили су контролу медијског простора
  • Градоначелник Београда, који је и потпредседник ДС, према речима Бараћ, има две фирме преко којих иду сви канали за новац, куповину реклама и друге утицаје на медије

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Председница Савета за борбу против корупције Верица Бараћ оценила је да се у Србији медији понашају као државне институције и упозорила да новац из буџета без контроле одлази у медије, што је „јак механизам“ за њихову контролу.

        Медији су код нас врло чудно почели да се понашају, као државне институције, по принципу „није се десило“, указала је Бараћ на конференцији „Заједно против корупције“, у организацији Transparency International.

        „Створила се и једна вештина“, објаснила је Бараћ и напоменула да има много медија који сви по нешто објављују, али већина просечних граðана од тога ништа не разуме.

        То су „делови исцепкане стварности, распоређени тако да их нико не повезује у целину“, сматра Бараћ.

        Према неким прорачунима, упозорила је Бараћ, скоро четвртина новца која се троши на оглашавање у медијима потиче из буџета Србије.

        То је јак механизам за контролу медија, оценила је Бараћ, јер министарства, поготово министри, кроз разне врсте давања, рекламирања или пројеката, дају новац из буџета.

        Она је, као пример за то, навела кампању „Очистимо Србију“ Министарства за заштиту животне средине.

        „Тако смо видели да су медији у тој кампањи, уместо да истражују да ли се заиста чисти Србија, били преплављени министровим сликама изласка на терен“, рекла је Бараћ.

        „То ради велики број министарстава са великим новцем“, додала је Бараћ и подсетила да у Србији нема контроле, нити интерне и екстерне ревизије буџета, па новац из буџета одлази под разним називима са разних ставки.

        Некако се подударило, напоменула је Бараћ, да су они који су најмоћнији у медијској сфери и најближи државном врху.

        „Два човека врло блиска председнику Србије, један је (Срђан) Шапер, други (Драган) Ђилас“, сматра Бараћ, „преко својих медијских фирми, или како се то већ зове, успоставили су контролу медијског простора“.

        „Градоначелник Београда, који је и потпредседник ДС“, према речима Бараћ, „има две фирме преко којих иду сви канали за новац, куповину реклама и друге утицаје на медије“.

        „Када смо о томе покушали да разговарамо, то се завршило игнорисањем. Као, 'ма какве то везе има'. Нема ништа код нас везе“, закључила је Бараћ.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари