Академија у Дрвару „Крајино моја“ – за останак на свом грунту

ВУЧИЋ НАЈАВИО ДА ЋЕ ЈЕДНА КОМПАНИЈА ИЗ СРБИЈЕ У ДРВАРУ УСКОРО ОТВОРИТИ 100 РАДНИХ МЕСТА

* Милорад ДОДИК: „Зов за слободом је вратио Србе у ове крајеве и тај зов је мотивисао Вучића да дође овде и покаже да је са нама. Дошли смо да кажемо да јесмо и да ћемо бити са вама у свим будућим временима и процесима. Останите у Дрвару. Ви сте овде на својој земљи, а власт се може мењати

* Александар ВУЧИЋ: „Срби морају бити једни уз друге, а Србија ће штитити свој народ и неће дозволити никоме да од српског народа прави кривца, да од жртве прави џелата. Колико смо само деце изгубили овде на Петровачкој цести

* Обећао да ће Србија обезбедити новац за изградњу капеле и великог крста - на Петровачкој цести, на месту где су Срби највише страдали

* Начелник Дрвара Душица РУНИЋ: „Вратили смо се овде где нас је вукло срце, изнова градили куће, школе, вратили смо се да се изнова боримо за своје. Боримо се за свако српско слово, сваку реч, ћирилицу, радно место, Србе повратнике. Добро дошли у свој и наш и Дрвар, у своју и нашу Крајину

* Владика бихаћко-петровачки СЕРГИЈЕ: „Ми нисмо овде од јуче и нисмо за јуче, наше постојање је за данас и сутра и векове који долазе. Наше постојање и воља да останемо је пораз оних који хоће да нас прогнају

_________________________________________________________________________

        У ДРВАРУ је - у оквиру "Дана сјећања", посвећеног страдању Срба у 20. веку - одржана централна свечаност "Крајино моја", којој присуствују члан Председништва БиХ Милорад Додик и председник Србије Александар Вучић.

        Додик је на централној академији истакао да је 13. септембар важан дан за српски народ.

        "Историјски, не само због догађаја 1995. године него зато што је овде данас председник Србије. Дошли смо да кажемо да јесмо и да ћемо бити са вама у свим будућим временима и процесима. Српски народ је народ слободе", рекао је Додик.

        Поручио је Србима у Дрвару да остану на огњиштима.

        "Ви сте овде на свом грунту, на својој земљи, а власт се може мењати. Од нас су кроз историју увек тражили да сами себе сатанизујемо. Овај народ је частан и поштен јер се увијек борио, а померен је одавде етничким чишћењем".

        Навео је да Република Српска заједно са Србијом стоји иза Дрвара, Гламоча, Петровца и Грахова.

        "Зов за слободом је вратио Србе у ове крајеве и тај зов је мотивисао Вучића да дође овде и каже да је са нама", нагласио је он.

        Вучић је рекао вечерас у Дрвару да Срби морају бити једни уз друге, а Србија ће штитити свој народ и неће дозволити никоме да од српског народа прави кривца, да од жртве прави џелата.

        "Колико смо само деце изгубили и овде на Петровачкој цести", навео је Вучић.

        Он је рекао да ће Србија, чија је Влада данас Дрвару уплатила два милиона КМ, уплатити и новац за изградњу капеле, за велики крст, баш на Петровачкој цести, где су Срби највише страдали.

        Вучић је истакао да је поносан што представља Србију у Дрвару.

        "Знам колико ваша срца куцају за Србију. И наша срца куцају за сва места где наш народ живи и увек ћемо бити уз вас и са вама!", нагласио је Вучић.

        Он је становницима Дрвара поручио да остану на својим огњиштима и навео да ово није крај подршке Србије.

        Вучић је најавио да ће једна компанија из Србије ускоро отворити 100 радних мјеста у Дрвару.

        "Наша деца овде треба да остану", поручио је Вучић.

        Начелница општине Дрвар Душица Рунић рекла је да се вечерас са свечане академије "Крајино моја" шаље порука да се никад не смију заборавити српске жртве и страдања, али да генерацијама које долазе треба показати да смо спремни да стварамо, градимо и да у јединству и слози идемо напред.

        Захвалила је Додику и Вучићу што заједно са њима обележавају сећање на страдања Срба.

        "Дрвар је српско светло у Федерацији БиХ", рекла је она и подсетила да је 13. септембар један од најтужнијих дана у српској историји, јер су Срби морали да оду са својих огњишта јер је неко одлучио да треба "ослободити" Дрвар од Срба који су ту одувек живели.

        Срби су спас пронашли, рекла је Рунић, у Српској и Србији.

        "Пружили сте нам руке и то вам никад нећемо заборавити. Вратили смо се тамо где нас је вукло срце, изнова градили куће, школе, вратили смо се да се изнова боримо за своје. Боримо се за свако српско слово, сваку реч, ћирилицу, радно мјесто, Србе повратнике. Живот Срба у Федерацији је непрестана борба", рекла је Рунић.

Разговор са српским представницима

        Како је додала, несебичну подршку и даље им пружају РС и Србија.

        "Желели смо да се на неки начин одужимо и зато смо Александра Вучића и Милорада Додика прогласили за почасне грађане Дрвара. И зато с правом кажем: 'Добро дошли у свој и наш и Дрвар, у своју и нашу Крајину'. Вашим присуством данашњи дан добио је посебан значај", поручила је она.

Изложда у Дрвару "Опомена" 

        Додала је да је ово историјски дан за оне који остају овде, а вечерашња академија биће прекретница у борби за опстанак и останак на вековним огњиштима.

        Академија је почела интонирањем химни Србије и Републике Српске, а окупљенима се обратио епископ бихаћко-петровачки, отац Сергије, који је захвалио председницима на подршци и помоћи коју пружају српским општинама у Федерацији БиХ.

        Он је рекао да је Србија увек била прва мисао Србима са ових простора, а председнику Србије је захвалио што је први од представника српских власти дошао у Дрвар.

        Вучић је крајишке Србе подсетио, каже, на великог краља, потоњег "краља српског", Петра Мркоњића Карађорђевића, који је у време босанско-херцеговачког устанка оставио удобност светских метропола и дошао у те крајеве да им помогне да освоје слободу.

        Од тада, до данас, каже Сергије, ниједан државни поглавар матице Србије никада није крочио у Дрвар и тај крај.

        "Ваша посета више је од охрабрења да останемо овде", рекао је епископ и додао да ће увек бити захвални због помоћи и памтити оне који су их храбрили и помагали.

        "Ваш долазак у слободарски Дрвар је потврда и нада да нећемо бити остављени од оних чија нам помоћ треба и која је у стању да нас одржи овде где јесмо", навео је он обраћајући се Вучићу и Додику.

        Додао је и да су Срби овде били мета пре 24 године, а они су хтели само да живе на својим огњиштима као достојанствени, православни народ.

        "Ми нисмо овде од јуче и нисмо за јуче, наше постојање је за данас и сутра и векове који долазе. Наше постојање и воља да останемо је пораз оних који хоће да нас прогнају", рекао је епископ.

        Академији "Крајино моја", на платоу испред Радничког дома, присуствовали су и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, секретар предсједника Србије Никола Селаковић, министри финансија и одбране Србије Синиша Мали и Александар Вулин, Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

        Академији су присуствовали и министар финансија Српске Зора Видовић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић, министар правде Републике Српске Антон Касиповић.

        Присуствовали су и заменик председавајућег Дома народа парламента БиХ Никола Шпирић, посланик у Представничком дому парламента БиХ Ненад Стевандић и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари