Агенти ФБИ и МУП заједно против екстремних вехабија

НЕКОМЕ ЈЕ ДОБPОДОШЛА ОНА КАРИКАТУРА

ОД НАПАДА НА АМЕРИЧКУ АМБАСАДУ У САРАЈЕВУ

  • Дачић је рекао, новинарима у Скупштини Србије, да су према првим информацијама, оперативци ФБИ задовољни подацима које има МУП и додао да ће заједно радити на „неутралисању терористичког аспекта вехабијског покрета“
  • Фaктu: Значи ли ово да Србија није у стању да сама истражи Јашаревићеве везе и упоришта радикалног ислама у Санџаку или нас постепено навикавају да смо у „зони одговорности“ не само НАТО и ЦИА,  него и ФБИ?

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Представници америчког Федералног истражног бироа (ФБИ) који истражују околности терористичког напада вехабије из Новог Пазара Мевлида Јашаревића на Амбасаду САД у Сарајеву, допутовали су у Београд.

        Оперативци ФБИ су тражили контакт са врхом српске полиције и успостављање сарадње, после чега би требало да отпутују у Нови Пазар, како би покушали да прикупе што више сазнања о позадини напада.

        Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић потврдио је да су оперативци америчког ФБИ у седишту Министарства унутрашњих послова (МУП) Србије поводом напада припадника вехабијског покрета Мелвида Јашаревића на зграду амбасаде САД у Сарајеву и да разговарају са припадницима служби за борбу против тероризма.

        Дачић је рекао, новинарима у Скупштини Србије, да су према првим информацијама, оперативци ФБИ задовољни подацима које има МУП и додао да ће заједно радити на „неутралисању терористичког аспекта вехабијског покрета“.

        „Вехабизам се у различитим деловима света на различит начин тумачи, негде је то чак и званична државна религија. Код нас има примесе тероризма и зато ћемо их упознати са свим подацима које имамо везано за вехабије“, изјавио је Дачић.

        Он је рекао да су МУП и ФБИ и раније сарађивали и да је ово само наставак те сарадње.

        Дачић је истакао да постоји латентна опасност од припадника овог покрета, али је објаснио да су вехабије до сада углавном биле усмерене на америчке циљеве и интересе у Европи, а њихове мете нису биле стациониране на подручју бивше Југославије.

        У последње време долази до промене те њихове идеологије и било је напада, нарочито у Босни и Херцеговини, на америчке интересе, рекао је Дачић и додао да припадници МУП Србије прате ситуацију.

        Он је подсетио да је 15 особа било приведно на информативни разговор, да су им одузета средства комуникације и да се ради анализа њихове комуникације да би се видело да ли то има неке везе са терористичким актом.

        На питање новинара да ли се спроводи истрага о инциденту у Јагодини у коме је током извођења вежбе јединице МУП повређено неколико особа, Дачић је одговорио да се спроводи истрага и да је Тужилаштво преузело тај случај.

        „Треба утврдити само да ли је реч о пропусту или је реч о неком објективном постојању више силе коју није било могуће предвидети“, закључио је Дачић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари