Да ли би вам било лепо без Космета?

Портал Факти питао политичаре поводом изјаве Томе Николића:

       ЛИДЕР СНС  Томислав Николић – који је претходних дана већ рекао да су ЕУ и Косово за њега као синови – поново је узбуркао духове. Овог пута изјавом: да би народ  – уколико Брисел натера Србију да бира између јужне покрајине и чланства у Европској унији - требало да о томе одлучи на референдуму. При том је, можда и са намером да на духовит начин укаже на разлику у положају народа и оних који га воде, направио опаску  да би политичарима „било лепо“ и са Косовом и без њега.

       Портал Факти је овим поводом неке домаће политичаре замолио да прокоментаришу Николићеву искреност и још их питао: да ли би њима било лепо само са ЕУ, дакле – без Космета?  

 

Без Косова не би било лепо ни Николићу!

  • Мени као политичару сигурно не би било лепо без Косова. Не би било лепо ни Томиславу Николићу! Он је то рекао у смислу да постоји класа политичара у Србији која влада већ деценију а којој је свеједно за Косово пошто су репрезенти само сопствених интереса

Александар ВУЛИН,  председник Покрета социјалиста:

       Народ је референдумом већ одлучио да се не прихвати мисија ОЕБС-а на Косову и Метохији. Политичари воле да народ одлучује о битним стварима. Народ је тај који треба да одлучи о уставном поретку, о томе да ли ћемо ући у ЕУ, да ли ћемо приступити НАТО пакту.

       У појединим земљама и за мање важна питања се расписују референдуми. Примера ради: да ли повећавати порез или не изградњу џамија. У нашим условима, о битним стварима треба да одлучује народ. Само што се код нас изјава нормална политичара да народ треба да одлучује одмах тумачи као скидање и пребацивање одговорности.

       Народ сигурно неће одлучити без савета својих политичара који треба да изађу пред њега и да кажу шта имају, а он би даље требало да се определи на коју ће страну. Друга је ствар што се грађанима не пласирају све информације које се тичу вођења политике, па не зна о чему и како политичари преговарају. Не пласирају, упркос томе што је могуће водити политику која ће бити транспарента.

       Проблем, дакле, није у референдуму као могућности, већ у томе што нико у овој земљи не зна о чему Тадић преговара.

       Срби на Косову нису очекивали да се Србија жртвује за њих, али су очекивали да знају за шта сами треба да се жртвују. На референдуму бих увек гласао за Косово. Мени као политичару сигурно не би било лепо без Косова.

       Не би било лепо ни Томиславу Николићу! Он је то рекао у смислу да постоји класа политичара у Србији која влада већ деценију а којој је свеједно за Косово пошто су репрезенти само сопствених интереса.  

 

Нека Тома прича шта хоће

Драган МАРКОВИЋ ПАЛМА, председник Јединствене Србије:

       Одбијам да коментаришем било шта што говори опозиција! Тома Николић може да прича шта хоће. Бавим се важнијим темама.

       Народ је у сваком случају довољно обавештен о преговорима који се тичу дијалога Београда и Приштине. Није тачно да се народу пласира онолико информација колико одговара владајућој коалицији.

 

Харизматични губитник се боји власти

  • Шеснаест Миливојевића је погинуло у једном дану да би Косово било у саставу Републике Србије и ја немам право да се одричем гробова мојих предака

Срђан МИЛИВОЈЕВИЋ, посланик ДС у Народној скупштини Србије:

       Политичари никада не треба и не смеју да се крију иза народа. Добили су мандат од народа да решавају правна, државна и битна питања.

       Подсетимо се само референдума пред НАТО бомбардовање када Слободан Милошевић није питао да ли желите да пустимо стране посматраче на Косово, или да нас бомбардују најновијим ракетама четврте генерације, већ је то питање вешто преформулисао и дефинисао тако да је Србија неминовно бомбардована, а да притом нико од људи који су изашли на референдум нити је знао шта ће уследити није веровао да ће тако бити.

       Што се Космета тиче, шеснаесторо Миливојевића је погинуло у једном дану да би Косово било у саставу Републике Србије и ја немам право да се одричем гробова мојих предака.

       Ако нас Европа не жели - и ако је Косово услов за приступање ЕУ - онда то неко треба јасно и гласно да се каже грађанима. Ми ћемо радити на усвајању европских закона и стандарда јер Европа одавно није више географски већ политички појам. Србији је циљ да буде део тог благостања.

       То не радимо да би се ДС додворио Европи, већ што је то добро за грађане Србије. Да ли ће Србија бити у ЕУ или не – то је питање о коме треба да се изјасне грађани на референдуму.  Позитивна одлука грађана на референдуму је, уосталом, један од услова за пријем.

       Када је о Србији реч, политичари не треба да се  крију иза митоманских, гусларских песама или иза народа, већ - ако смо добили мандат од народа - онда треба том народу и да решавамо проблеме.

       Решавање неких проблема подразумева и пад популарности, али то је ризик власти. Има политичара који би да седну у фотељу, а да немају ни једну бригу, и никакву одговорност, јер је за њих власт само скуп привилегија.

       Томислав Николић већ годинама као учествује на изборима харизматични губитник . Из његове изјаве стичем утисак да се плаши преузимања власти и одговорности, односно - да није дорастао том изазову. Он ће у историји Србији остати уписан само као губитник.

       Одакле морално право да тако говори човеку који је био потпредседник Владе у време када су на Косово ушле НАТО трупе?! Када су људи оданде мењали огњишта за згаришта, поготово што је Томислав Николић своје огниште свио у кутку од двеста квадрата.

       Одакле му сада морално право да се представља као чувар Косова? Да је знао да га чува - што га није сачувао?!

 

Референдум – само за улазак у ЕУ!

  • Идеја о референдуму је само покушај да се одговорност пребаци са политичара на народ, а Николић следи политику Бориса Тадића, која на идиректан начин тежи признању косовске независности

Александар МАРТИНОВИЋ, посланик Српске радикалне странке у српском парламенту:

       Идеја о референдуму је бесмислена, јер не може се постављати питање - да ли сте за нешто што је већ регулисано Уставом Србије!

       Према Уставу, Комет је у саставу Србије, па је потпуно сувишно то питање постављати на референдуму. Једино питање о коме може да се рaспише реферндум може бити: да ли су грађани Србије за улазак у Европску унију.

       У ону исту ЕУ која нашој држави, поставља услов који није имала ни једна земља за приступ Унији - да се одрекне дела своје територије.

       Према томе, идеја о референдуму је само покушај да се одговорност пребаци са политичара на народ, а Николић следи политику Бориса Тадића, која на идиректан начин тежи признању косовске независности.

         

Власти је боље да се не игра референдума

Драгиша МИРИЋ, председник Косовско-метохијске странке са Космeтa:

       Убеђен сам да би грађани Србије, уколико би им се поставило питање о избору - Косовао или ЕУ - у великом броју одлучили за Косово. Боље им је, дакле, да се не играју референдума!

       Мислим да би се у овој ситуацији чак 80 одосто народа определило за Косово. Не видим ништа паметно у Николићевом ставу.

 

ДСС: Косово изабрано и 2008. - Уставом Србије!

       У ДСС-у су Фактима поновили  раније дату изјаву председника странке  Војислава Коштунице:

       Председник ДСС Војислав Коштуница је већ рекао да би свако расписивање референдума на коме би се одлучивало између Косова и Европске уније било противуставно и нелегитимно.

       Онај ко би хтео да преда Косово Албанцима - најпре би морао да промени Устав. Ми смо још 2008. године  јасно рекли да бирамо Косово и међународно право. Верно ћемо следити ту политку.

 

То је одсецање дела тела

Момо ЧОЛАКОВИЋ, посланик ПУПС у Народној скупштини Србије:

       У овој држави иначе никоме није лепо, а још ако изгубимо Косово то би било као да вам одсеку део тела.

       Николић има право на своје мишљење. Међутим, та његова изјава није добра. Не слажем се са њим уколико је то озбиљно мислио. Ипак га доживљавам као озбиљног човека који различито мисли од мене и партије којој припадам.

       Ако је тачно да је пре седам дана рекао да Косово и ЕУ доживљава као два сина, чудим се да тако мења мишљење из недеље у недељу.

 

Тома је био искрен, а искреност кошта

Мирослав МАРКИЋЕВИЋ, посланик Нове Србије у Народној скупштини Србије:

       Мислим да је Тома Николић са том изјавом иступио искрено, а свака искреност у полотици кошта. Бити искрен у политици поготово у Србији није добро.

       Нападаће га сви одреда. Да је причао као политичар, рекао би да о стварима које су дефинисане Уставом нема места одлучивању народа.

       Косово је формално-правно у саставу Србији иако реално није. Међутим, део изјаве да ће политичарима бити лепо и са Косовом и без Косова мислим да се односи на податак да сви политичари без обзира да ли су на позицији или у опозицији имају три, четири пута већа примања од просечног човека.

       Не желим да посматрам ту изјаву ни у једном другом контексту. Сигуран сам, иначе, кад би до референдума дошло -  да би 90 одсто гласача изабрало Косово.  

       Председник Српске напредне странке Томислав Николић рекао је да грађани треба да одлуче о судбини Косова и Европске уније на референдуму. Он је додао да ће политичарима бити лепо и ако Косово буде у саставу Србије и ако не буде.

 

"И ЕУ и Косово" до краја

       Председник Српске напредне странке (СНС) Томислав Николић изјавио је да би о евентуалном ултиматуму Европске уније упућеном Србији у форми "Или Косово или Европа" последњу реч требало да дају грађани на референдуму.

       Николић је у интервјуу сутрашњем издању дневног листа "Блиц" казао да је за сваку промену територијалне организације или државног уређења потребна двотрећинска већина у Скупштини, која би потом то питање поставила на референдуму.

       -Ми политичари можемо рећи: Шта нас брига за ЕУ, Косово може да буде само аутономно. Онај који тако прича не намерава озбиљно да се бави политиком. Такође, не постоји политичар који ће се одрећи Косова, а да настави да се бави тим послом.... О томе треба да одлуче грађани Србије. Нама политичарима ће бити лепо и ако Косово буде у саставу Србије и ако не буде, рекао је Николић.

       Он је истакао да би политику "и ЕУ и Косово" требало водити "до краја", да на то обавезује Устав Србије и да би оба задатка требало испунити.

 

"Несебични даваоци туђе крви"

       Председник ЛСВ и народни посланик Ненад Чанак је изјавио да му је нејасна дилема о евентуалном избору између Косова и ЕУ.

       По њему веома је опасна идеја о подели Косова, јер би био "окидач за врло опасне процесе и у Македонији и Црној Гори, па и шире".

       "ЕУ значи сет обавеза које преузимамо, а не само права да би се убрзао развој Србије и решили многи неспоразуми на проистору југоситочног Балкана. С друге стране, Београд тренутно нема никакву власт на Косову, стога не знам чега би се одрицао", каже Чанак.

       Лидер ЛСВ сматра да се око Косова и даље игра квазипатриотска игра, која се своди на "рециклирање Лазареве клетве и других историјских митова", или пак на инсистирање на форми, а не садржају.

       "Ако приликом уласка Србије и Косова у ЕУ стандарди морају бити једнаки, а границе не смеју постојати, онда се поставља питање зар то није најбоље за грађане и Србије и Косова. Зато се процес придруживању ЕУ мора озбиљно убрзати да би се тај проблем решио", рекао је Чанак.

       Председник ЛСВ истиче, међутим, да то решење није по мери митомана и квазипатриота, који су деведесетих година прошлог века били "несебични даваоци туђе крви".

 

       Идеју председника СНС Томислава Николића о расписивању референдума на ком би се грађани изјаснили да ли су за учлањење у ЕУ или за очување територијалног интегритета на Косову и Метохији, готово све политичке странке су оцениле као неозбиљну, неуставну и покушај лидера опозиције да побегне од одговорности за решавање великих проблема.

 

 

Врућ кромпир

       Јелена Триван, потпредседник ДС-а, каже да се Србија не налази пред таквом дилемом, и да је немогуће расписати референдум који би угрозио интегритет Србије како то регулише Устав.

       - Нико такав услов не поставља, нити разумем идеју референдума који поставља питање које је већ дефинисано Уставом. Не видим смисао да се бавимо неоснованим идејама и темама које намеће Николић нудећи још бесмисленија решења - каже Триван.
 

       И у ДСС-у су одбили могућност расписивања референдума. Председник ДСС Војислав Коштуница оценио је да је Брисел још 2008. године, ставила Србију пред избор „или Косово или ЕУ", али да би референдум са тим питањем био противуставан, нелегитиман и противзаконит.

       - Не могу се грађани на референдуму изјашњавати о предаји Косова. Свако ко хоће Косово да преда Албанцима, мора најпре да промени Устав Србије, а не да иде на противзаконити референдум о избору између ЕУ и Косова - рекао је Коштуница.

 

Шампиони неодговорности

       Посланик ЛДПБојан Ђурић каже да неодговорни политичари сваки врућ кромпир панично бацају у руке грађанима.

       - Николић и његова странка су шампиони те врсте неодговорности. Први пут када је Николић звао на референдум, „одлучили смо" да страна чизма неће на Косово, а последњи пут када је то радио заједно са својим идолима у бежању од одговорности, ДС-ом и ДСС-ом, добили смо бесмислени Устав. Николић не каже шта би препоручио грађанима да одговоре на том подметнутом листићу - каже Ђурић.

 

Добро му у опозицији

       Драган Тодоровић, заменик председника СРС-а, оценио је изјаву Томислава Николића „као сигуран пут у издају националних интереса".

       - Такво питање на референдуму да се држава одрекне своје територије никада није поставило ни у једној земљи нити ће икада бити постављено - каже Тодоровић.

 

       У УРС-у нису поклонили „вишак пажње" иницијативи Николића, већ су само поручили „да је њему очигледно добро у опозицији".

 

Ивана Икраш         Бранкица Ристић        Диана Милошевић

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари