Путин упозорио Запад да се не игра увлачења Украјине и Грузије у NATO

УПОЗОРИО ДА ЈЕ ЗАДЊИ ТРЕНУТАК ДА ПОЧНЕ РАД НА НОВОМ СПОРАЗУМУ О СТРАТЕШКОМ ОРУЖЈУ

* У разговору са амбасадорима своје земље по свету, ценио да је самит у Хелсинкију и њему и Трампу дао прилику да се крене „путем позитивних промена”. Притом је нагласио: „Видећемо како ће се ствари даље развијати... У САД псотоје моћни и јаки људи који су против побољшања односа, а своју вољу могу сугерисати милионима. Чак и ствари које тешко може да свари и нормална логика историје“

* „Они који теже да Украјину и Грузију увуку у NATO нека размисле о последицама те неодговорне политике. Пропорционално ћемо одговорити на све агресивне кораке који ће бити директна претња Русији. Кључ стабилности у Европи је у развоју сарадње и враћању поверења, а не у отварању нових војних база око наших граница“

         ВЛАДИМИР Путин изјавио је данас да је његов први самит с америчким председником Доналдом Трампом био „успешан” и истовремено оптужио Трампове противнике у САД за ометање напретка по питањима о којима је разговарао са шефом Беле куће.

         Председник Русије је у обраћању својим дипломатама у Москви оценио да су односи САД и Русије „на одређен начин гори него у време Хладног рата”, али да је састанак одржан у понедељак њему и Трампу омогућио да крену „путем позитивне промене”.

         „Видећемо како ће се ствари даље развијати” поручио је Путин.

         Он је изнео забринутост због снага у САД које није именовао, али је оценио да се ради о „моћним и јаким људима који своју вољу могу сугерисати милионима чак и ствари које тешко може да свари и нормална логика историје“ а покушавају да спрече било какво побољшање у односима, пре свега по питању сарадње у Сирији и контроле наоружања.

         Додатно је нагласио да су то снаге које своје групне и партијске интересе стављају изнад државних (америчких).

         У овом првом коментару о самиту у Хелсинкију, Путин је нагласио да Русија остаје „отворена за контакте са САД”.

         Упозорио је да је време да почне рад на новом тексту споразума о стратешком офанзивном наоружању јер ће, у супротном, садашњи споразум (СТАРТ-3) престати да важи (2021-ве), а новог неће бити.

         Током истог наступа пред руским амбасадорима, Путин је оценио да постоји опасност да дође до „заоштравања ситуације у Донбасу“ зато што Кијев одбија да реализује преузете обавезе и рачуна на решење конфликта „искључиво силом“.

         У наставку је упозорио: „Они који теже да Украјину и Грузију увуку у NATO нека размисле о последицама те неодговорне политике. Пропорционално ћемо одговорити на све агресивне кораке који ће бити директна претња Русији. Кључ стабилности у Европи је у развоју сарадње и враћању поверења, а не у отварању нових војних база око наших граница“.

         Руски лидер је својим пробраним дипломатама и амбасадорима поручио да спољна политика РФ мора бити више економски оријентисана и још рационалнија, да мора „отварати нова тржишта и рашчишћавати путеве националном бизнису широм света.

         Нагласио је да циљ Русије није само да буде међу пет водећих економија света већ и да својим грађанима обезбеди „високе стандарде живота“.

         Видео: https://www.youtube.com/watch?v=S8kKMoyHHms

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари